torsdag 28 november 2024

Min välfyllda kameraväska: Filter

I den tredje delen om min kameraväska har vi kommit fram till filter. Nedan finns beskrivningar av vad respektive filtertyp kan uppnå, även typer som jag inte bär med mig till vardags. I kameraväskan finns idag alltid minst ett, oftast två, CPL-filter, samt två ND4 och ett ND8. Samtliga dessa filter används oftast för att uppnå längre slutartider. Det kan vara när man fotograferar rinnande vatten eller när jag fotograferar motorsport på sommaren. Då vill jag ofta ha en lång slutartid för att få gott om fartkänsla i bilden, och en solig dag krävs det filter för att uppnå tider upp mot 1/50-1/25. 

Det finns en mängd olika storlekar på objektivens filtergängor. Från 52 mm upp till 86 mm är relativt vanliga. Jag har sådan tur att alla tre objektiven som jag använder mest frekvent, Sigma 50/1,4 DG HSM Art, Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM och Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM, alla har 77 mm filtergänga. Det minskar drastiskt ned antalet filter jag behöver ha i kameraväskan för att känna att jag täcker mina behov. 




Det finns flera vanliga typer av kamerafilter, var och en med sina specifika användningsområden. Här är några av de mest populära:

UV-filter: 
Används för att blockera ultraviolett ljus, vilket kan orsaka dis eller blåaktiga nyanser i bilder. Det används ofta för att skydda objektivets lins från repor och smuts.

Polarisationsfilter: 
Polarisationsfilter är ett värdefullt verktyg för fotografering, särskilt vid landskapsbilder. De hjälper till att reducera blänk och reflektioner från vatten, glas och andra blanka ytor, vilket ger en mer detaljerad bild. Filteret förbättrar också färgmättnaden, särskilt i himlen och grönska, genom att reducera oönskat ljus. Dessutom ökar det kontrasten mellan himmel och moln, vilket ger dramatiska och livfulla bilder. Polarisationsfilter är därför ett måste för att få skarpare, mer intensiva bilder. Cirkulärt polariseringsfilter (CPL) är en typ av polarisationsfilter som är justerbart, vilket gör att du kan förändra styrkan på polariseringen beroende på hur du roterar filtret.

Neutral Density (ND)-filter: 
Ett neutral density (ND) filter, eller gråfilter, är användbart för att kontrollera ljusinsläpp utan att påverka färgerna. Det gör det möjligt att använda längre slutartider eller större bländare i starkt ljus, vilket skapar effekter som mjuka, suddiga rörelser i vatten eller moln. ND-filter hjälper också till att undvika överexponering i ljusa miljöer, vilket ger mer kontroll över bildens exponering och skärpedjup. Detta filter är särskilt värdefullt vid lång exponering i dagsljus.

Tonade (Graduated ND) filter: 
Ett filter som gradvis dämpar ljuset i en del av bilden, vilket gör att du kan jämna ut exponeringen mellan en ljus himmel och ett mörkare landskap. Perfekt för landskapsfotografi.

Starburst-filter: 
Skapar stjärnliknande ljuseffekter runt ljuskällor genom att använda små mönster på filterglaset. Vanligt i nattfotografi eller för att skapa kreativa ljuseffekter.

Color correction filters (CC-filter): 
Används för att justera färgtoner i bilder, särskilt vid olika ljuskällor (t.ex. inomhusbelysning vs dagsljus) för att få en mer naturlig färgbalans. Används mest vid fotografering med film, då det mesta idag kan göras i efterbehandlingen, men i vissa fall krävs det fortfarande vid fotograferingstillfället. 

/Christer 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar