tisdag 3 oktober 2017

Studiofotograferandets grunder

Får ibland frågan från kunder om hur man kommer igång med sitt studiofotograferande. Vissa frågar varför bilderna blir så ljusa, när man kör i sitt vanliga automatikläge.

Så jag tänkte dra några korta grejer man kan tänka på när man ska komma igång med sitt studiofotograferande.

Manuell fotografering
De allra flesta studioblixtsystem saknar automatik. Det är av den enkla anledningen att automatiken inte behövs i ett utrymme där du kan kontrollera ljuset, vilket väl är en definition av en studio. Därför måste du köra kameran i manuellt läge, som heter M på de flesta kameror.

Blixtinställningar
Inställningarna varierar ju såklart mycket med tycke och smak, men om du har ett blixtsystem med 150W-blixtar, som är vanligt för nybörjare, så ställ blixtarna ca 1,5 m från modellen, ca 45 grader åt varsitt håll. Ställ den ena på halv effekt, och den andra på 1/4 effekt.

Kamerainställningar
Börja med att ställa kameran i läge M, på ISO100 och 1/160 i slutartid. Dessa rör du aldrig sedan, innan du vet varför du ska ändra dem. Sedan börjar du med f/9 i bländare. Prova. Hur ser det ut? Välj en större eller mindre bländare, blir det för mörkt? För ljust? Är bilden för mörk väljer du en större bländare, som 8 eller 5,6. Är den för ljus väljer du en mindre bländare, 11 eller 13.

Försök att undvika att köra blixtarna på maxeffekt. Välj hellre att ställa dem närmare motivet, eller en större bländare. Maxeffekt gör att det tar längre tid för blixten att ladda om mellan varje bild. Dessutom sliter det hårdare på blixtarna och du får större risk för överhettning.

Man vill ofta ha en skillnad mellan ljuset från ena sidan modellen och andra sidan. Som jag beskrev ovan så är det förhållandet 1:2. Prova dig fram.

Det här var långt ifrån någon heltäckande guide till studiofotografering då det är ett galet omfattande ämne, men åtminstone något att utgå ifrån för den som är helt ny.

/Christer Hägglund





Fotofyndet, studiofotouturustning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar