torsdag 31 december 2015

Årskrönika 2015.

Välkommen till årskrönikan för den här bloggen.

Under 2015 har vi publicerat 371 inlägg. Långa, korta, meningsfulla, meningslösa, roliga och tråkiga. Tack för att du läser.

Träningsåret 2015 kan sammanfattas som bra. Jag har under året fått ihop 109 pass, om totalt 103,5 timmar och 1194 km. Jag har sprungit ICA Loppet halvmara, Stockholm Marathon, Indalsledenloppet och Borgsjön runt. Små och stora tävlingar,

I bloggen så började vi med att tipsa om en P3 dokumentär om Operation Sepals, när amerikanska OSS (senare CIA) opererade i Norge och Sverige under andra världskrigets slutskede. Frankrikes president Hollande hade problem med spioner på kontoret som avslöjade hans älskarinnor. Nikon presenterade D5500 i januari, och Scandinavian Photos butik i Mölndal rånades. Mattias Klum gjorde ett program i P1:s serie Vinter, och hans arbetsgivare National Geographic presenterade vinnare i sin fototävling. Vi tipsade om en trådlös hårddisk från Western Digital och ett nytt lätt teleobjektiv från Nikon. PTS släppte nya tillståndsfria kanaler på 69MHz-bandet och vi visade bilder från den övergivna flygplatsen i Nicosia på Cypern. Det avslöjades i januari att den som låg bakom uppgifterna om en kränkande ubåt under hösten 2013 var den fd marinofficeren Sven-Olof Kviman. Pristagarna i Årets bild presenterades med många kända namn.

Ånge kommun hamnade i ett socialt medieblåsväder efter att man ville ha in bilder i en tävling, bilder som kommunen sedan skulle kunna använda kostnadsfritt i turistbroschyrer och annat. Många tyckte att kommunens näringsidkare istället skulle få chansen till inkomst. Vad man får visa och vad man får fotografera diskuterades igen, det första delvis gällande sidan 3-flickor i engelska tidningar, och vad man får fotografera tog ny fart i och med vargdebattens hätska tonläge. Den 27 januari uppmärksammade vi 70 års-dagen sedan Auschwitz befriades och att den legendariske fotografen Ralph Morse, som bland annat fotograferade månlandaren, avled 97 år gammal. Även spiondömde Stig Bergling avled, vilket senare skulle leda till att intressanta uppgifter kom i dagen, uppgifter som man inte vågade gå ut med innan då man var rädd att Bergling, som var källa till uppgifterna, skulle tystas. Länsstyrelsen i Skåne sa nej till flygningar med kameradrönare, en historia som sedan följt oss under hela året.

Ralph Morse och månlandaren
Public domain


Februari började vi med att följa upp Berglings död i inlägget Stig Berglings arv. Vi tog hem en ny blixt, Tiger Woods fick en tand utslagen av en kamera och det brott mot fotoförbud i ett skyddsområde överklagades till Högsta domstolen. Slo Mo Guys visade hur slutaren i kameran rör sig, och jag var på vernissage, dels för Ann-Marie Stålgrens utställning med bilder från Klingerfjärden  och dels för Anders Peterséns och JH Engströms utställning From back home. SCA:s VD Jan Johansson avgick pga den kultur med slöseri med bolagets pengar som var utbredd i ledningen. Fotosidans podd har vi tipsat om många gånger, och i februari hade de ett intressant inslag om utbildning.

Frilansfotograferna tog stid med Expressen om arvoden, och en man i Costa del sol blev dödad när han fotograferade en flicka på en restaurang med sin surfplatta. Vi tipsade om rökmaskinen som ett tillbehör vid studiofoto och skrev en vårt nya studioblixtset som vi fick in i sortimentet. Vinnarna i World Press Photo presenterades i vanlig ordning, och från det stora till det lilla, så tipsade vi om Linas Glädjeyra. En liten och nystartad webbutik i vårt närområde. Fågelfotografen Glenn Bartley har en YouTube-kanal och besökte under 3 veckor Kuba. Klart sevärt. En svensk journalist som suttit fången i Syrien släpps efter en kortare tid. Drönarförbud diskuteras i USA och vi får in en ny kameraväska i sortimentet.

Smoke
Foto: Christer Hägglund
Mars började vi med att tipsa om en ny säsong av den populära tv-serien Alla är fotografer. Serien var en fortsättning på serien från 2013. Skid-VM i Falun blev en formidabel svensk succé, vilket vi såklart uppmärksammade. Nikon D7200 gjorde entré, och vi reflekterade lite över innehållet i första avsnittet av Alla är fotografer. Har vi alla ett genustänk i våra bilder? Medvetet eller omedvetet. Tuija Lindström hade utställning i Sundsvall och en 21-årig svensk tjej fick jobb att sköta Instagram-kontot åt ett stort företag inom hårvård, efter en världsomfattande tävling. Vi pratade lite om Säpos samarbete med CIA efter en kolumn av Oisín Cantwell i Aftonbladet.

Eyefi Mobi Pro kom ut, med stöd för raw-filer. Jag fotograferade mitt första bröllop och i Sundsvalls fotoklubb var jag med och drog igång en workshopverksamhet. Det var mycket snack om solförmörkelsen, och många gjorde seriösa försök att fånga det hela på bild. Bäst blev bilderna som togs på Svalbard. Svalbard har dock stor population av isbjörn och några fotografer kom till skada vid närkontakt med dessa. Jag fotograferade ett rockband i deras studio. Fallet med kameradrönare i Skåne överklagades till förvaltningsrätten. Efter ett dramatiskt möte med en strokepatient pratade vi om AKUT-testet. Vet du vad det är? Om inte, kolla upp det så att du kan bedöma om en person får en stroke. Jag bokade gömslenätter i Jämtland och vi avslutade med att berätta om dagarna i Stilla veckan och att tipsa om 40 historiska bilder du måste se.

Doombandet Mortalicum i studion
Foto: Christer Hägglund
April började med påskfirande och ett nytt lätt kamerastativ. Sedan berättade vi om S32 Lansen, spaningsversionen av Saab 32 Lansen. Leica uppgav att man lagt ned all utveckling av digitalkameror och återgått till film. På bokfronten tog jag del av fd Säpochefen P.G. Vinges memoarer. Storpolitik på hög nivå. Fotografen Lars Tunbjörk gick bort i början av april. Förvaltningsrätten meddelar att man tillåter fotografering med kameradrönare, i fallet som vi tidigare skrivit om. Men än var det inte slut på den här följetången... Efter Säpo blev det marint i bokhyllan, memoarbok även denna gång, men skriven av fd amiralen Bror Stefensson. Intressant att få en annan vy av saker och ting än den man själv har.

Femton utländska medborgare arresterades på Bali och kom senare att utvisas. Anledningen var att man hade en fotoworkshop men hade använt turistvisum för att komma in i landet. Jag visade modellbilder med Emma, och att vi fått in en ny fotoväst i sortimentet. Bokläsningen fortsatte i rask takt, nu med en bok om Spetsnaz, Sovjets hemliga terrorarmé, skriven av en fd GRU-officer. Därefter hoppade jag raskt in i nästa, som handlade om vår egen hemliga terrorarmé, nämligen IB. Boken är skriven av Peter Bratt, som tillsammans med Jan Guillou avslöjade IB.

Modell: Emma
Foto: Christer Hägglund

I maj började vi med att uppmärksamma att det var 100 år sedan första dödsfallet inom det som senare skulle bli Flygvapnet. Det första offret var löjtnant Carl Silow. Sundsvalls Fotoklubb hade workshop i porträttfotografering i naturligt ljus och vi pratade teknik genom att härleda bländarstegens konstiga numrering. Det blev mycket motor också, med bilder både från folkrace och årets första cruising. Riksfotoutställningen, Rifo, arrangerades i Malmö. Drönardomen från förvaltningsrätten överklagas till kammarrätten. Apropå drönare så greps två män från Litauen då de flög med drönare intill den militära flygplatsen i Malmen utanför Linköping.

Jag förundrades över att nakenhet fortfarande är så tabu att folk inte ens vill visa att man uppskattar en bild på en naken kropp. Detta år 2015. Kalla krigets fordon kom tillbaka till oss på SVT, vilket var mycket uppskattat. Jag träffade modellen Emma för modellbilder igen, denna gång utomhus. Sista dagen i maj var det också dags att ta sig runt den 42 km långa banan i Stockholm Marathon. Kallt var det... BRR!

Omtvistad nakenhet
Modell: Ina
Foto: Christer Hägglund

Juni började med att jag skickade in bilder till uttagningen till Riksförbundet Svensk Fotografis årsbok. Det skulle senare visa sig att ingen av dem kom med. En sammanfattning av mina upplevelser i samband med Stockholm Marathon fortsatte vi med, för att sedan berätta om hur det kommer sig att vi firar nationaldag just den 6 juni. Jag åkte Ålandsbåt och visade bilder därifrån och berättade om sommarens motorträffar i Sundsvall. Dels Sundsvalls Motorveteraners onsdagsträffar, och dels Onsdagsbuset på Mittsverigebanan, strax söder om Härnösand. Göran Ekström blev den 24:e mottagaren av Naturvårdsverkets pris till Årets naturfotograf.

Verk från Anders Zorns karriär som fotograf visades på Fotografiska och DN fick rätt mot försvarsmakten gällande fotograferna som tagit bilder in på skyddsområde. Fem turister greps i Malaysia för att de tagit en nakenbild på ett berg i Borneo som var helig mark för lokalbefolkningen. Några dagar efter fotograferingen drabbades området av en jordbävning som skylls på de nakna turisterna. En fotograf och en modell i Florida skadades av en explosion i en skrotbil under en fotografering. Vi visade en serie bilder som var en Askungen i modern tappning och tipsade om SM-veckan som gick av stapeln i Sundsvall. Vi tipsade också om dragracing på Sundsvall Raceway och själv avslutade jag juni i ett gömsle i Jämtland.

Askungen
Modell: Kristina
Foto: Christer Hägglund. 

I juli började vi med att tipsa om att använda en kamerafälla för att fotografera vilda djur, och att Ann-Marie Stålgrens utställning "Söråker i färg" återkommer till Söråkers Folkets hus. Det visades både film och bilder från min resa till Renflomarken i Jämtland. Bildbyråns Joel Marklund gjorde en riktigt bra och rolig film om sin resa till finalen i Champions League på Olympiastadion i Berlin. Alltid roligt att få se ett riktigt proffs arbeta. Jag fotograferade och levererade bilder till en 60-årspresent, i form av bilder på bil och barnbarn. I årets Sommarprogram i P1 hittade vi ett med Magnus Falkehed, som satt fånge i Syrien över årsskiftet 2013-2014. Taylor Swift blev kallad dubbelmoralens ansikte utåt när hennes fotokontrakt synades. En diskussion som även fördes här i Sverige med bland andra Rockfoto-Emma.

Om man inte kan fotografera banden när de spelar så kan man ju ta en bild av sina idoler utanför hotellet kanske någon tänker. P-O Sännås, frilansfotograf, blev varse om att det inte alltid uppskattas när han fick utstå hot och trycktes upp mot en vägg av en person i AC/DC:s stab. Det blev bilder från Onsdagsbus på Mittsverigebanan, med betoning på drifting. Nyheten om att Svenska hemligheter skulle återkomma möttes med glädje, och apropå Urban Exploration så berättade vi om den gamla flygplatsen Hellenikon i Aten, som står öde och tar upp så mycket värdefull mark att man skulle kunna lösa en stor del av Greklands statsskuld om den såldes till rätt köpare. Men icke. Tungt för grekerna, och även i Ljungaverk där man nu har hittat fler och tydligare bevis för att tungt vatten tillverkades i fabrikerna på orten. Drönarna, som alltid verkar hamna i centrum, hamnade lite väl nära i sin rapportering från en brand i södra Kalifornien. Så nära att de uppgavs hindra brandbekämpningen.

Björnhona med tre ungar
Foto: Christer Hägglund

I augusti började vi med ett söndagstips om Västanåfallet. nära vårt hem, och därmed tips om att få vattenbilder med långa slutartider. När det gäller böcker hade vi legat lågt ett tag, men nu togs det nya tag med Leif G.W. Perssons senaste roman "Bombmakaren och hans kvinna". Romanen är den elfte i ordningen av professor Persson. Det fotograferades, denna gång med modellen Claire och modellen Cilla, vid samma tillfälle men inte samtidigt. Bilderna gick i gammal stil, men på olika sätt. Pressfotografen Torbjörn Andersson och färgsättaren Gillis Hägg, känd för sina samarbeten med Lennart Nilsson, avled. Vi åkte på en endagsutflykt till Ulvön, där vi fotograferade gammal miljö och gick på museum.

Vän av ordning känner till att våra jaktplan heter J34, J35 Draken och JA37 Viggen. Siffran 36 saknas. Vi berättade om att projekt 36 var tänkt som ett atombombsbärande flygplan för bombning av vår stora fiende i öster. Vi lyckades också efter flera försöka att få komma på en visning på Merlo Slott, SCA:s herrgård som byggdes av träpatronen Fredrik Bünsow och där idag SCA:s centralarkiv finns. Det blev björnjakt i Sverige och vi berättade om och visade bilder från Countryfestivalen i Vemdalen. Vi fick in en paraplyhållare i sortimentet, men inte för att det regnade mycket ute utan en sådan som man har till sina blixtar. Tamron blev av med ett helt parti objektiv, och jag fick i uppdrag att skildra den döende staden i tidningen Motor. Vi sponsrade ett lag som deltog i Vasastafetten, med en 24:e plats av 114 deltagande lag i herrklassen som resultat.
Artisten Erika Jonsson
Foto: Christer Hägglund
I september började vi investera för vintersäsongen, och vi tipsade om websidan Glömd Historia, som visar många fd militära objekt. Vi berättar om mannen som tog en av världens mest ikoniska bilder, Lunch a top a skyskraper. I Norrland blev det älgjakt, en jakt som på många ställen tyder på att det var dåligt med älg i skogarna. Jag tog med mig modellen Kicki och åkte till havet, med mycket lyckat resultat. Livet är inte bara bild, utan även ljud. Därför berättar vi om inköpet av en ljudinspelare för att spela in ljud från musikevenemang.

Det är inte bara musiker som har tuffa avtal för fotograferna, även Linköping Hockey blev uppmärksammade för avtal med riktigt tuffa villkor. Efteråt backade klubben och sa att det hela var ett sätt att starta en diskussion. I vanlig ordning besöktes Lastbilsträffen i Ramsele, och vi rapporterade senare också om att det var stökigt vid träffens kvällsaktiviteter. Så stökigt att polisen tvingades palcera flera personer i varje fyllecell... Efter besöket vid havet så var det dags att komma upp på höjd, med modellen Claire på Södra stadsberget i Sundsvall. Med en vacker modell och den utsikten, vad kan gå fel?

Sköna lastbilar på Lastbilsträffen
Foto: Christer Hägglund
I oktober hade legendaren Lennart Nilsson utställning på Galleri Kontrast i Stockholm. Detta med anledning av att det var 50 år sedan reportaget "Ett barn blir till" publicerades i Life Magazine. Apropå barn fick jag möjligheten att göra en kille glad genom att han fick två av mina bilder från driftingen som tavla att ha på sitt rum. Vi funderade lite kring skandalen med Volkswagens utsläpp, och presenterade nyheter om ubåtsjakten året innan. På Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren sa man upp samtliga sju fotografer. Jag besökte Vikbron, en av Sveriges längsta träbroar, och fick några bilder som jag var riktigt nöjd med. Jag och modellen Ina genomförde en session i skogen, där hon var utklädd till ett sagodjur. En rolig och lite udda session med en hel del bra bilder.

På tekniksidan berättade vi om blixtar med High Speed Sync och hur du använder dig av den funktionen. Vi besökte Vasamuséet som blev ett söndagstips, och berättade om en man i Fresno i Kalifornien som köpte ett fotografi för motsvarande 13 kronor. Det visade sig vara en bild av Billy the kid och hans gäng, och bilden blev genast värd 50 miljoner kronor. Ska man fotografera en olycka? Ja, det var en fråga som debatterades under den här tiden. Blåljuspersonalen vill införa ett förbud och att brottet ska rubriceras som "Otillbörlig olovlig fotografering". En fråga med många bottnar i som fortfarande utreds och diskuteras. Sandisk köptes upp av Western Digital, vilket innebar att man inte blev koncernkollega med huvudkonkurrenten Lexar, vilket var tanken ett tag från Lexars ägare. Jag åkte ut till havet ett par gånger och såg fantastiska soluppgångar. I havet hamnade en grupp turister efter ett valsafari utanför British Columbia i Kanada. Fem människor dog och tjugotvå räddades ur vattnet. Oktober avslutades med Allhelgona och en inspirerande modellfotografering.

Vikbron
Foto: Christer Hägglund

November lyfte direkt med ett inspirerande tips om en video med den amerikanske fotografen Jason Lanier. Underbara bilder med en gammal Ford. Vi visade också en video med den utmanande titeln "Exposure doesn't pay bills", med ett allvarligt innehåll om att inte låta sig lockas av att jobba gratis mot exponering. Jag förvånades också över hur dålig koll folk har på företagande. Att man är duktig på att "knäppa kort" innebär inte att det är lätt att driva eget. Folk helt utan koll på momsregler, skatteregler och bokföring slänger ur sig en fråga på ett forum om hur man ska lösa problem som det finns lagstiftning kring. Det stora problemet uppstår då efter det femte svaret på frågan, där alla fem är olika... Jag lånade plats i en studio och träffade två modeller där, Linnéa och Cilla. Kul att köra hårt och bildresultatet blev bra. En tysk fotograf inspirerade massor med en video om Steam glam, en sexig session i steam punk-stil. Leta upp Good lighting på Youtube så får du se en hel del bra.

Den oändliga historien om kameradrönare fortsatte med att kammarrätten ändrade förvaltningsrättens dom och skickade tillbaka ärendet till förvaltningsrätten igen. Oklart rättsläge kan man säga. Vi fick hem en ny, kraftfull slavblixt, YN560IV, med inbyggd radiomottagare, samt en kontrollenhet. Karolinska har ett väldigt omfattande fotoförbud, vilket fick både kritik och medhåll på en stor nyhetssida. Svår fråga, helt klart. Sundsvalls Fotoklubb hade en workshop med studioljus, vilket var till stor glädje för alla inblandade. En man från Falun åtalades för att ha satt upp flera åtelkameror och lockat djur med äpplen, bröd, djurvåmmar och skinn. På tv hittade vi ett intressant program om guldgrävarfotografen Eric Haegg. Torparson från Bollnäs som flyttade till USA och bland annat dokumenterade guldruschen i Klondike. På närmare håll hittar vi en duktig fotokonstnär, Jonna Jinton, som bor och verkar utanför Sollefteå. Sök på hennes namn och se hennes underbara bilder. November avslutades med den tragiska nyheten att den finländska fotografen Claire Aho avlidigt i en brand. Aho var sedan många år bosatt i Stockholm.

Modell: Linnea
Foto: Christer Hägglund

December, nutiden, började vi med att berätta om att man redan i nutiden fångar det som blir forntid i framtiden. Låter det snurrigt? Tipset var om ett avsnitt av Bildradion i alla fall. Jag fotograferade en tjej med sina rötter i Indien. Temat var "Indien möter Norrland", där henne färgstarka person skulle porträtteras i en lugn, norrländsk skog. Riktigt roligt. Jag gick en videokurs med Matt Granger, fotografen som tidigare var känd som That Nikon guy. Vi länkade till en bra video om skidfotografen Daniel Rönnbäck också, uppvuxen i Luleå och numera skidfotograf med världen som arbetsfält. I Sundsvall hade vi utställning, "Norrlands huvudstad", där tio kända fotografer med anknytning till Sundsvall. Vi visade upp ett par bilder som placerat sig när Sundsvalls Fotoklubb hade hösttävling.

Vi tipsade om ett kickstarterprojekt med en fotovante, och berättade om att julmarknader kan vara ett bra ställe att fånga julstämning innan jul. Solen, är den stor eller liten? Ja, som ljuskälla vid fotografering så är den faktiskt liten. Varför berättade vi om i ett inlägg. Jag högg in på en ny bok igen, "Vetenskapsmannen" av Anders Jallai. Vi söndagstipsade om norrsken, aurora borealis, detta fantastiska skådespel på himlen. Bilder från serien "Vita damen på Merlo" visades, med modellen Claire. Med lite gamla filmtips med foto som tema och tips om fotografering av nyårsraketerna så var det så dags att säga adjö till 2015.

Vita damen på Merlo
Modell: Claire
Foto: Christer Hägglund

Fotografiskt sett så har det varit ett bra år, med många nya bekantskaper och kontakter. Vi hoppas att 2016 blir lika bra.

Tjing och Gott nytt år!

/Christer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar