Sigma 150-500/5-6,3 HSM DG APO @500mm med motljusskydd och stativfäste. |
En telezoom arbetar i helt eller till största delen i teleområdet. Det finns en mängd olika varianter, och de objektiv som har allra störst zoomområde tänkte vi bryta ut till ett eget av snitt som heter Superzoom. Några vanliga telezoomar är Tamron AF 70-300/4-5,6 Di LD som är ett ganska vanligt första teleobjektiv, och Canon EF 70-200/4L USM. Den senare har den uppenbara fördelen att ha samma bländare i hela zoomomfånget vilket gör det klart bättre i dåligt ljus och för den som vill köra med manuella inställningar. Priset skiljer sig dock en del, 1590:- för Tamron och 5795:- för Canon.
För att få bra bildkvalitet i ett tele- eller telezoomobjektiv ställs höga krav på linserna. Ju högre ljusstyrka på objektivet, desto större glaslinser. Stora, behandlade glaslinser är både tunga och dyra, så i och med att brännvidd och ljusstyrka ökar så ökar både vikt och pris drastiskt. Man bör därför tänka igenom vad man ska använda sitt teleobjektiv till i första hand och skaffa ett som passar bra till den användningen. Att köpa ett så långt och bra objektiv som möjligt kommer inte bara att gräva ett djupt hål i plånboken även att gräva i dina axlar när du har objektivet i ryggsäcken. En jämförelse vi gjort tidigare kan vara värd att upprepa:
Som exempel kan vi ta ett fast 400mm objektiv för Canon, som inom kort finns i tre olika ljusstyrkor.
Priserna är hämtade från en stor handlare 2011-10-22:
Canon EF 400/5.6 L USM, pris 12.990 kr, vikt 1250 g
Canon EF 400/4.0 DO IS USM, pris 66.975 kr, 1940 g (pris +416%, vikt +55%)
Canon EF 400/2,8 L IS II USM, pris 105.590 kr, 3850 g (pris +713%, vikt +208%)
Not: Det skiljer en del i funktion mellan dessa tre, men tabellen ger ändå en fingervisning om hur pris och vikt förändras med ljusstyrkan.
När det gäller tillbehör till teleobjektiv är det kanske viktigaste att skaffa ett stativfäste. Eftersom objektivet i många fall är mycket tyngre än kameran så vill man gärna fästa objektivet i stativet och låta kamerahuset hänga i objektivet, istället för tvärtom. Man måste då ha ett stativfäste som är avsett för objektivet. Dessutom som vi nämnt till tidigare typer UV-filter för att skydda frontlinsen vid användning, objektivlock och bakre objektivlock om objektivet blir oanvänt ett tag. Motljusskydd ingår till vissa objektiv, om det inte gör det så bör man skaffa ett för att undvika att ströljus stör bilden.
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar