torsdag 27 juli 2017

Nikon 100 år

För två dagar sedan, den 25 juli, fyllde kameratillverkaren Nikon 100 år. Det var nämligen just den 25 juli 1917 som tre optiktillverkare i Japan slog sig samman och bildade det företag som har utvecklats till det Nikon vi känner idag.

Till en början tillverkade men endast optik, och levererade faktiskt optiken till de första kamerorna från Canon. 1932 introducerade man varumärket Nikkor, som sedan dess prytt optik från företaget. 1948 kom den första kameran och 1959 kom Nikon F. Den var en stor succé och det var också i och med den modellen man släppte F-bajonetten, objektivfattningen som används än idag på alla Nikons DSLR-kameror.

Varumärkes förvirringen med Nikkor och Nikon sägs ha sin orsak i att Zeiss bråkat en hel del genom åren med Nikon, där man hävdar varumärkesintrång då namnet är mycket likt Zeiss egna kameramärke Ikon.

På 100-årsdagen meddelade Nikon att man utvecklar Nikon D850, som är en spegelreflexkamera i småbildsformatet som ska komma att ersätta D810. Inte mycket mer än så är känt om den nya modellen.

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar