torsdag 6 juli 2017

Makrosläden, en okänd nyttopryl

Makrosläden är en av våra mest okända produkter. Men den är verkligen en nyttopryl för fotografer som är intresserade av makro. Först lite kort om vad släden är och vad den gör. Den är i princip ett stativhuvud, som du sätter på stativet och sedan sätter kameran uppe på. Skillnaden mot en vanlig kulled är att här kan du inte vrida kameran utan endast röra den mycket kontrollerat i X och Y-led.

När man fotograferar makro med olika hjälpmedel som mellanringar och reverseringsringar blir skärpedjupet i allmänhet mycket, mycket kort. En eller ett fåtal millimeter ofta. Ofta saknas möjlighet till autofokus, lite beroende på vilket tillbehör man använder sig av för att ta makrobilderna. Men som ni förstår kan det vara svårt att hitta exakt rätt fokus i bilden, och om man ska ändra något så är det svårt att göra det med små, fina rörelser. Där kommer makrosläden till pass, då man med en ratt för att ändra i objektivets längdaxel, och med en ratt ändrar kamerans placering vinkelrätt mot objektivets längdaxel, kan finjustera placeringen helt som man vill.

En annan sak som makrosläden är jättebra till är om man vill fokusstacka, det vill säga få ett jättestort skärpedjup i sina makrobilder genom att ta många bilder och sedan lägga ihop de skarpa delarna till en bild med skärpa i djupet.

Vår makrosläde har 1/4" skruvhål i botten och en 1/4" skruv för kameran på ovansidan, och passar de flesta.

Ett tips är att montera släden och hållaren för objektet på en träskiva eller liknande, så att dessa sitter säkert tillsammans. Då skapar man bra förutsättningar för att få skarpa och bra bilder på sitt objekt.

Macrosläde eller makrosläde


Exempel på setup, med makrosläde, kamera med kopplingsring och ett objektiv
till. Det andra objektivet skyddas av en makroring och UV-filter. Objektet sitter
i en hållare av samma typ som man använder när man löder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar