söndag 31 juli 2016

Söndagstips: Volvo Museum, Göteborg

Volvos museum har vi tipsat om tidigare i våra söndagstips, men det är väl värt ett tips till. Själv har jag varit på ett återbesök nu, i samband med att jag var på konsert i Göteborg. Volvos museum är ett stort, fint och välordnat museum som på ett bra sätt visar upp Volvos historia. När man som jag har barnen med sig till ett bilmuseum så är det extra värdefullt när man inte bara har väldigt gamla bilar i utställningen, utan även "vanliga" bilar som är 20-30 år gamla. Vanliga bilar som man själv har en relation till och som man kan berätta om för barnen, som väcker deras intresse och nyfikenhet.

På Volvos museum börjar man med första bilen ÖV4 från 1927 och går vidare framåt. Man visar trotjänare som PV544 och Amazon, sida vid sida med sportbilsdrömmarna P1800 och P1900, 144:or, 245:or och vidare in på nyare modeller. Dessutom visas Volvos olika racingsatsningar, med bland annat den Volvo 855:a som Rickard Rydell så framgångsrikt rattade under ett par säsonger i BTCC. Det visas gott om konceptbilar, allt från Philip, den V8:a försedda bilen från 50-talet som hade den amerikanska marknaden som mål, till VESC och andra moderna konceptbilar med säkerhet i fokus. Naturligtvis är det inte bara personbilar som visas, utan även en hel del annat från Volvo-koncernens historia. Det hänger en Saab 37 Viggen i taket, utrustad med en RM8-motor från Volvo Flygmotor, det finns båtmotorer från Volvo Penta, entreprenadmaskiner och jordbrukstraktorer från Volvo BM, lastvagnar från den första lastbilen, som idag mer liknar en pickup, till dagens landsvägståg och bussens historia.

Öppettiderna under sommarsäsongen är måndag-fredag 10-17, lördag-söndag 11-16. Inträdet är 100 kr för vuxen, 50 kr 16-19 år och 25 kr 6-15 år. Grupp- och familjerabatter förekommer, samt rabatter för studerande och pensionärer.

Adressen är:
Volvo Museum
Arendal Skans
405 08 Göteborg

Skyltning i närområdet. Mer information hittar du på muséets hemsida, www.volvomuseum.com

Volvos första lastvagn
Foto; Christer Hägglund

Den mycket speciella Cariocan
Foto; Christer Hägglund

Huvkråka
Foto; Christer Hägglund

Volvo P1900
Foto; Christer Hägglund

Stilrent Volvo-märke på P1800
Foto; Christer Hägglund

Konceptbilen Philip
Foto; Christer Hägglund

Inredning i Philip
Foto; Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar