torsdag 14 juli 2016

Projekt: Ha en fotoutställning

För en tid sedan tipsade vi om att genomföra ett fotoprojekt och att ge ut en bok. Ett alternativ till boken kan vara att ha en fotoutställning. Här i mitt närområde finns det ett antal ställen där man kan få lov att hänga upp sin utställning.

På Sundsvalls stadsbibliotek har Sundsvalls Fotoklubb en utställningsyta för upp till 12 bilder. Där turas medlemmarna om att visa upp sina bilder, och ibland visar klubben upp bilder som exempelvis placerat sig i distrikts- eller rikstävlingar.

Söråkers Folkets Hus har en utställningsyta där bland annat min vän Ann-Marie Stålgren visat upp sina härliga bilder på strandpromenaden i Söråker genom de olika årstiderna.

Vad ska man då tänka på om man vill ha en utställning? Ja, till att börja med så ska man vara kritisk i sitt urval. Det är bara de bästa bilderna som är aktuella. Sedan måste utställningen "hålla ihop" också, dvs det måste finnas någon form av röd tråd i bilderna. Men tänk då på att en röd tråd kan vara mer eller mindre uppenbar. Det behöver inte vara bara bilder på hundar, eller att alla bilderna är tagna på samma plats, utan det kan också vara ett samband som inte är lika uppenbart för betraktaren. Om det inte finns en curator där du ska ställa ut, ta hjälp av en vän och gå igenom bilderna. Få ett nytt par kritiska ögon som granskar bilderna.

Ha en prislista redo för den händelse att någon vill köpa en bild. Numrera och signera alla bilder du säljer. Och varför inte ha en liten vernissage när utställningen öppnar? Att bjuda på lite alkoholfri cider och någonting till är inte speciellt dyrt men ger lite guldkant till det hela.

Lycka till!

Vernissage för Ann-Marie Stålgrens utställning på Söråkers Folkets Hus.
Foto: Christer Hägglund

Fotografen Ann-Marie Stålgren i samspråk
med en besökare.
Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar