måndag 25 juli 2016

Nytt imponerande Canon-objektiv till OS?

Uppgifter gör gällande att Canon kan ha ett nytt objektiv på gång att lanseras till OS i Rio. Det är ett patent på en formel för optiken i vad man tror kommer att bli ett EF 1000mm f/5.6 DO. DO står för Diffractive Optics, en teknik att leda ljus som gör att objektiven blir kortare än de skulle bli utan tekniken. DO används idag med framgång bland annat på EF 400mm f/4.

En annan sak som talar för nyheten är att Canon många gånger förut använt just olympiska spel för att lansera nyheter. Om objektivet kommer att presenteras nu så är det Canons längsta teleobjektiv sedan EF 1200mm f/5.6 L USM lanserades inför olympiska spelen i Los Angeles 1984. Det objektivet var då världens längsta med autofokus. Idag är det mytomspunnet och finns i ett okänt, men mycket litet antal, där man tror att underrättelsetjänster i olika länder har några och mycket få säljs på den öppna marknaden.

Om du har behov av lång brännvidd får du hoppas att det blir verklighet, men räkna med att få öppna plånboken på vid gavel för det lär inte bli billigt

/Fotofyndet

Canon EF 1200mm f/5.6 L USM
Foto: John Lemieux, licensierad under Creative Commons CC-BY

1 kommentar:

  1. 1200/5.6L kom lagom till OS 1984, men då med FD-fattning, inte EF. De skickades tillbaka till Canon, eftersom de var låneobjektiv, och kom ut på marknaden senare, efter att EF lanserats (EF lanserades 1987).
    Under OS hade de dessutom inbuggd 1.4x-konverter, vilket togs bort inför EF-lanseringen.

    SvaraRadera