måndag 4 juli 2016

Gammalt uttryck på väg bort?

Ett uttryck som gällt under många år är "Du får vad du betalar för". Vill du ha kvalitet så får du finna dig i att betala för den. Ett uttryck som gällt inom många områden, men i synnerhet inom foto och då speciellt optik. Ivrigt påhejat av de stora kameratillverkarna såklart, som velat ha en stor del av marknaden och stabilt höga marginaler på sina produkter.

När Samyang för några år sedan släppte sina vidvinkelobjektiv och sina ljusstarka normalobjektiv var man ytterligare en tung vikt i vågskålen där några uppstickare lyckats ta mark av de stora. Dessa uppstickare var då främst Tamron och Sigma. Samyang blev snabbt populär, men led en del av att endast ha manuell fokusering. Detta var ett medvetet val för att minska ned utvecklings- och tillverkningskostnaderna och kunna hålla ett lågt pris på slutprodukten. I ett test nyligen lät Fotosidan Samyangs 135/f2 mäta sig mot Canons motsvarighet. Ett test som i skärpa föll väl ut för Samyangen.

Vad tror ni? Kommer Samyang, Tamron och Sigma att kunna konkurrera på allvar eller till och med ta över objektivmarknaden? Onekligen är det ju så att man kan få synergier i sin tillverkning när man gör samma objektiv med 3-4, kanske 5 olika objektivfattningar.

Slutorden från Fotosidan? Förstklassig optisk prestanda. Men läs hela testet om du är intresserad av objetktivet.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar