torsdag 18 februari 2016

Väderappar för mobilen

En sak som ofta påverkar livet som fotograf, amatör eller proffs, är vädret. Att kunna förutspå vädret med någorlunda noggrannhet är en stor fördel. Men det skiljer en hel del på de olika tjänsterna.

Accuweather är den tjänst som följer med mobiler med Android. Tjänsten har ganska dålig överensstämmelse med verkligheten enligt min erfarenhet och den ersattes direkt av annan tjänst.

SMHI har en tjänst som är bra och hyggligt säker. En bra sak med SMHI-appen är att den har en riktigt bra widget. En widget är ett litet fönster man kan ha uppe på någon av hemskärmarna på telefon eller surfplatta, och därför kunna se vädret utan att starta appen. I SMHI:s widget ställer man in en önskad ort och ser vädret (moln, regn, sol, snö, etc) med en symbol, vind och aktuell temperatur. Dessutom en miniatyrsymbol för samma sak om 4 timmar och om 7 timmar.

Klart.se har en app som fungerar bra och om man startar den får man välja ort, och sedan kommer det upp en prognos timme för timme för de närmsta dygnen. Klickar man upp ett klockslag så får man en detaljerad information om vädret den tiden med temperatur, solsymbol+text, dessutom vind, byar, regn, moln, sannolikhet för åska, fuktighet och lufttryck. Speciellt molnsiffran är ofta intressant för en fotograf. Om man vill fotografera norrsken på natten så vill man ha 0%, medan man om man fotograferar porträtt mitt på dagen gärna vill ha en ganska hög molnprocent. Däremot har Klart ingen bra widget som jag trivs med.

Den sista appen är YR.no, den norska vädertjänsten. Den appen har många olika diagram och sätt att se på saker, och många anser att den är absolut bäst för att förutspå fjällväder. Jag tycker att träffsäkerheten i de områden jag själv befinner mig, vilket inte är fjällvärlden, är sämre än SMHI och använder den inte av den orsaken.

Det var några olika väderappar och deras för- och nackdelar. Hoppas att du hittar en som du tycker fungerar bra för dig. Har du tips? Dela med dig i kommentarsfältet.

/Fotofyndet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar