fredag 12 februari 2016

Fotoutställning på Sundsvalls Museum

Imorgon, lördagen den 13 februari kl 13.00, är det vernissage för Sundsvalls museums nya utställning "The rise and fall of Ingrid Bergman. And rise."

Utställningen kommer att hålla öppet mellan 13 februari och 17 april.

Ingrid Bergman, 1915-1982, var en av världens genom tiderna största filmskådespelerskor. Hon gjorde sig känd som en förespråkare av jämställdhet och mångfald och som kritiker till systemet och kändiskulturen. Hon vann tre Oscars och rankas av American Film Institute som nummer fyra i historien av kvinnliga filmskådespelerskor.

Kostnaden för hennes kritik var dock hög och Bergman baktalades i filmbranschen och till och med i den amerikanska senaten för sina åsikter.

Utställningen består av 60 fotografier av några av fotografins största, bl a Robert Capa, Lennart Nilsson, Gordon Parks, grafik av Andy Warhol, filmer från karriärens olika delar och filmkläder.

Dessutom visas bilder och material från Stöde, där Ingrid Bergman vistades efter giftermålet med Aron Petter Lindström 1937, som en del av att visa den sköna filmdivans andra sida. Lugnet, kärleken och familjen.

Utställningen visas på Sundsvalls museum. Gå in genom huvudentrén på Kulturmagasinet. Sväng höger in till muséet.

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar