lördag 20 februari 2016

Närtidshistoria i tv-format

För en tid sedan tipsade vi om en tv-serie som innehåller spaningsflyg från andra världskriget, Tre kärlekar. SVT:s Öppet arkiv innehåller mer intressant än så för den som är intresserad av militaria och Sveriges närtidshistoria. Någonstans i Sverige är en serie som handlar om en pluton i ett infanteriregemente, som ligger inkallade som neutralitetsvakt. I seriens början ligger man stationerade i Norrbotten, inte långt från den finska gränsen. I serien får vi följa olika personligheter som måste samsas för att kunna lösa uppgiften man fått.

Stora Norrland, kommunisten Svarte Rudolf, Morsgrisen och plutonens upptågsmakare Loffe, spelad av Janne Loffe Carlsson, är några av personerna vi för följa. Serien handlar också om hur tiden som inkallad påverkar människorna runt de inkallade och deras förhållanden.

En sak man alltid ska ha med sig när man tittar på program som handlar om äldre tider är att inte vara fördömande. Idag vet vi hur andra världskriget slutade, att Tyskland beslutade sig för att inte ockupera Sverige, att Sovjetunionen inte gjorde det heller. Men det visste man inte då.

Någonstans i Sverige, avsnitt 1

Tempo Vidal, terrängbil m/39, från tiden för andra världskriget. Här på
muséet Arsenalen i Strängnäs.
Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar