måndag 16 juni 2014

Tips om gatufotografi

Att ta gatufotografier, street photography, är på samma gång mycket enkelt och väldigt svårt. Om man ser till det rent tekniska så är det ju klart så att man inte har möjlighet att ställa in ljus och annat så som man skulle vilja ha det. Istället är tajmingen ALLT och bestämmer om din bild ska bli ett mästerverk eller något som raderas i första kontrollen i datorn.

Det som många upplever som svårt, däribland jag, är att fotografera människor som varken bett om det eller nätt och jämt är medvetna om det. Vissa visar sitt ogillande, en del uttrycker det till och med, medan andra inte bryr sig eller blir glada. En god vän är extremt skicklig på att med en blick inhämta samtycke från det tilltänkta motivet. Det tar bara en sekund, men är värdefullt både för fotograf och modell. På vissa turistorter är det till och med kutym att du betalar en slant till den du fotograferar.

En amerikansk fotograf med god vana från den här typen av fotografering delger oss ett tips i ett YouTube-klipp. Låtsas att du tar en bild av något som ligger långt bort, ovanför det du vill fotografera. Vad göra man efter att man tagit en bild? Jo, man tar ner kameran och tittar på resultatet på skärmen. DÅ trycker du av bilden du egentligen ville ta. Har du möjlighet kan du använda Live View. Blev det inte bra? Justera lite och ta en ny bild på ditt motiv långt borta och upprepa proceduren. På så sätt kan du ta bilder på gatuförsäljare, etc utan att det blir tillgjort och oäkta.

Det man alltid ska tänka på när man tar bilder på människor som inte är medvetna om det är att visa respekt speciellt mot utsatta, som fattiga, prostituerade, missbrukare och andra i den sociala marginalen.

Tänk också på att i vissa länder, som t ex Ungern, är det helt förbjudet att fotografera människor utan att inhämta skriftligt tillstånd innan bilden tas.

Lycka till med ditt gatufotograferande!

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar