onsdag 25 juni 2014

Serie om kalla krigets fordon

Melker Becker, mest känd från serien Hemliga svenska rum, är tillbaka med en ny serie. I den berättar Melker bland annat om vad som fick honom intresserad av kalla kriget, det svenska försvaret och alla våra hemligheter: ett köp av en PVTGB 9031, det vill säga en PansarVärnsTerränGBil 9031. En Volvo Valp i utförande för att bära en pansarvärnspjäs.

I den här serien får vi lära känna fordonen som utgjorde en större eller mindre del av vårt försvar, vilket skulle skydda oss mot tredje världskriget och bevara vår neutralitet. "Alliansfrihet i fred resulterande i neutralitet i krig" som mantrat löd.

Ser tv-serien på SVT Play, Kalla krigets fordon

Jag är själv ägare till en Volvo Valp. Det är en Volvo L2304, dvs prototypserien om 91 exemplar som togs fram och fick utstå tuffa prov från Krigsmakten. Ett par skillnader mot den senare serien L3314 var bland annat att prototypserien hade B16-motor, B4B-växellåda och Dana 25 framaxel. I mitt exemplar är dock motorn utbytt till en B18 och växellådan till en M40. Tyvärr står den i skogen hos en släkting och väntar på kärlek och omsorg.

Volvo L2304, prototyp till Volvo Valp



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar