lördag 21 juni 2014

Enkla fototips: En fotoresa

Det här tipset är det första i serien som kräver en viss investering, nämligen att åka på en fotoresa. Om du har en summa pengar som du tänkt investera i ditt fotograferande, liten eller stor, så är det lätt att stirra sig blind på att köpa en ny pryl. Foto är en materialsport, så är det, men det finns annat också som kan utveckla dig. En fotoresa är en sådan sak. Det finns en mängd olika resor med allt från djur och natur till övergivna platser (t ex Pripyat som övergavs 1986 efter Tjernobyl-olyckan) och modellfoto till agenturer i Ukraina.

Ett alternativ till anordnade resor är självklart att åka själv eller tillsammans med några kamrater. En bekant gjorde ofta fotoresor ensam, bland annat till Gotland och till de svenska fjällen, där han bodde spartanskt och sov vissa nätter i sin rymliga bil. Det blev många och långa resor och massor av fantastiska bilder som resultat. Om du väljer att resa med en eller några kamrater, se till att ni verkligen delar intresset så att ni kan koncentrera er på det du tycker att ni är där för.

Bild från min första resa till Finland
Foto: Christer Hägglund
Ni som läser bloggen vet att jag hade förmånen att åka till östra Finland två gånger förra året. Jag reste med Inside Nature och hade en fantastisk resa med björn, järv och en snabb skymt av varg. Resan efter såg jag järv men fick inget tillfälle att fotografera den, och kom i den mån hem tomhänt. Så man ska vara medveten om att det inte bara är att åka dit och "hämta" bilderna. Djuren är vilda och rör sig som de vill.

Efter resorna har jag använt mina bilder till en utställning i Sundsvalls Fotoklubbs regi, deltagit i tävlingar på klubb-, distrikts- och riksnivå, samt fått publicerat i tidning. Det finns mycket mer man skulle kunna göra, till exempel en fotobok.

Oavsett om du väljer att åka på en anordnad resa eller reser själv tycker jag att du ska vara noga med att välja ställen som respekterar grundläggande fri- och rättigheter. Det vill säga ställen där du kan fotografera vilda djur och där det sker på djurens villkor. Detsamma gäller i högsta grad om du anlitar en modellagentur, speciellt om det sker i Östeuropa. Sök på nätet och försök att bilda dig en uppfattning om det är en seriös agentur som respekterar modellerna och deras rättigheter. Man får på inget riskera att stödja trafficking!

Lycka till!

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar