torsdag 19 juni 2014

Recension av "Spionjägaren"

Jag fortsätter läsa böcker, bland annat i ämnen som rör militär och civil underrättelsetjänst. Jag har bland annat läst Spionjägaren av Olof Frånstedt, vilket var en intressant bok från insidan av vår hemliga säkerhetspolis, eller Säpo som man säger.

Frånstedt är uppvuxen i Hackås i Jämtland och hamnade i Uppsala under sin värnplikt. Han sökte sig senare till polisen och hamnade först som fjärdingsman i Sveg och senare som stadsfiskal i Luleå. Därifrån handplockades han till tjänst inom det som under åren haft olika namn och hemvist i den polisiära organisationen, men som i huvudsak motsvarat det vi idag kallar Säpo.

1967 efterträdde han den legendariske Otto Danielsson som chef för bland annat kontraspionaget.

I boken berättar Frånstedt initierat och med stor kunskap om Säpos organisation, om hur olika chefer tillsats genom politiska kupper snarare än gedigna kunskaper och hur detta påverkat arbetet, samt även hur en del stora affärer påverkade Sverige, försvaret, Säpo, med mera. Exempel på detta är affären med spionen Stig Wennerström, det som får anses som den största svenska spionaffären någonsin. Frånstedt har, efter att han lämnade Säpo, fått tillgång till de så kallade snackebanden, och redogör för en del av innehållet i boken. Snackebanden var förhör som förhörsledarna hade med Wennerström, där man mot löfte om att inte använda uppgifterna i den kommande rättegången, fick storspionen att berätta mer än han annars hade tänkt sig. Eftersom Frånstedt fått tillgång till banden efter sin tid inom polisen så omfattas dessa inte av hans sekretess, och han kan därför redovisa innehållet på ett fritt sätt.

En mycket intressant och läsvärd bok om en del av vår nära historia som inte får förringas på något sätt i efterhand. Frånstedt berättar som sagt initierat, kunnigt och trovärdigt.

Del 2, med underrubriken "Säpo, IB och Palme" finns ute och jag kommer med all säkerhet att ta mig an även denna.

Betyg: 4/5

Som en del av er vet har jag följt Anders Jallai och hans arbete för att få reda på sanningen om vad som hände med besättningen på den nedskjutna svenska DC-3:an, som Jallai för övrigt var med och fann på havets botten. Han har även sökt sanningen om bakgrunden till mordet på Olof Palme. I detta sökande har uppgifter från intervjuer med Olof Frånstedt legat till grund för en del av Jallais teorier. Vissa av dessa finns filmade och utlagda på YouTube.

/CH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar