söndag 8 juni 2014

Fotografera fyrverkerier på Valborg

I Sverige har vi två högtider när vi skjuter fyrverkerier, nyårsafton och valborgsmässoafton. Att fotografera dessa fyrverkerier är ganska olika och kräver lite olika tillvägagångssätt. Hur man gör på nyårsafton har vi behandlat tidigare, och idag tänkte jag berätta kort hur jag gjorde när jag fotograferade fyrverkerierna på valborgsmässoafton. Dessa inställningar gäller ju såklart även andra tillfällen på den ljusare delen av året.

Den stora skillnaden mellan nyårsafton och valborgsmässoafton är såklart ljuset. På nyår är det dels generellt mycket mörkare och dels så skjuter man fyrverkerierna vid tolvslaget. På valborg är det betydligt ljusare och många skjuter sina fyrverkerier redan vid 20-21-tiden. Det innebär att vi inte kan använda bulbläget och hålla slutaren öppen i 10-15-20 sekunder som vi gör på nyårsafton.

Vi väljer återigen det manuella läget på kameran, benämnd M på väljarratten på de flesta kameror. Vi vet nu att vi vill ha slutaren öppen länge för att fånga rörelsen i fyrverkerierna, men inte släppa in för mycket ljus. Det innebär att vi väljer det lägsta ISO-värdet vi har tillgång till, i mitt fall ISO100, och den minsta bländaren, i mitt fall f32. Den låga känsligheten på ISO100 och den lilla bländaren f32 gör att vi kan ha slutaren öppen länge utan att löpa så stor risk att bilden blir överexponerad.

För att inte autofokusen ska söka något att ställa in skärpan på på den kontrastlösa himlen ställer vi fokusomkopplaren i läge M, manuell fokus. Vrid fokusringen på oändligheten. Denna symboliseras ofta av oändlighetssymbolen, "konsummärket" som en lärare brukade säga, dvs den liggande åttan.

Ställ nu in tiden på en sekund och ta några provbilder. Reglera exponeringen med tiden, men justera inte ned tiden för mycket för då tappar man helt rörelsekänslan i fyrverkeriet. Om bilderna blir överexponerade kan du behöva använda ett gråfilter (ND-filter). Om bilderna blir för mörka så kan du gå upp lite till en större bländare, och behålla slutartiden på ca 1 sekund. Om du får en för lång slutartid ökar risken för skakningsoskärpa. Ett annat alternativ är att använda ett kamerastativ.

Ett annat tips kan vara att ställa in kameran på serietagning och bara hålla ned avtryckarknappen.

Lycka till!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar