måndag 9 juni 2014

Intressant om flygfotografering

På SVT har man med anledning av att det den 6 juni var 70 år sedan de allierade landstigningarna i Normandie, på D-Day, visat en serie program om invasionen. I del 1 av "Dagen D - De sista soldaterna" handlar en hel del om fotografering.

Tyskland hade sedan man ockuperade större delen av västra Europa haft god tid på sig att bygga upp ett avsevärt kustförsvar längs hela den långa kusten från norra Norge och ända ned till Spanien. För att kunna invadera det som ofta kallades Fortress Europe, Den europeiska fästningen, insåg de allierade att det krävdes minutiös planering. För att kunna utföra denna planering krävdes underrättelser, och det är här man vänder sig till spaningsflyget som fick fotografera kustlinjen och andra strategiskt viktiga områden långt innanför kusten. Allt, in i minsta detalj fotograferades, dokumenterades, fotograferades igen för att se förändringar, och så vidare. Flygningarna ufördes till stor del av spaningsversionen av Supermarine Spitfire, där det engelska RAF flög tillsammans med amerikanska USAAF.

Man använde också en mer än 100 år gammal uppfinning för att få en 3D-vy över landskapet.

Se hela avsnittet här, men vänta inte för länge, det är bara tillgängligt i 3 dagar till! Dagen D - De sista soldaterna, avsnitt 1

Förberedelse för flygfotografering.
Foto: RAF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar