tisdag 17 juni 2014

En hackare på rätt sida

Jag besökte en konferens för e-handlare för en tid sedan och där var en av huvudtalarna en före detta hackare som nu blivit en laglydig medborgare. Hans namn är Kevin Mitnick, och han var känd redan på 1980-talet när han 1988 dömdes till 12 månaders fängelse för att ha stulit ett företags mjukvara. Han frigavs 1989 och fortsatte sin bana som hacker och tog sig in i en mängd olika datasystem, främst inom telefon- och kommunikation.

Kevin Mitnick under en föreläsning.

Foto genom Campus Party Mexico
Licensierad under Creative Commons
Enligt hans egen historia bodde han i Denver, Colorado när nätet återigen började dras åt kring honom. Han fick reda på att någon läckte information till FBI om honom och vem det kunde vara. Han hackade sig in i telefonväxeln där den personen bodde och vidare in i telefonbolagets listor över samtal. Han fick upp ett antal nummer som brukade ringa till den här personen och såg till slut att några tillhörde FBI. Han lade in det och några andra nummer i ett egenkonstruerat varningssystem, som fungerade så att när dessa mobiler kom i närheten av hans hem, eller egentligen anslöt till någon av mobilmasterna i närheten, så skulle larmet gå på hans dator. Vilket det gjorde en dag. Han åkte hem, gömde undan alla datorer och annan elektronik hos en kompis, och sedan åkte han och köpte munkar som han la i kylen. På kylen skrev han sedan ett meddelande till agenterna att det fanns munkar i kylen om någon ville ha. Enligt Mitnick uppskattade inte FBI-agenterna tilltaget och åt heller ingen munk...

1995 arresterades han igen och därefter följde en häktning som går utöver det vanliga. En person med mer kännedom om fallet uttryckte saken "Man höll honom helt enkelt inlåst medan man skrev om lagarna så att man hade något att döma honom för..." Om detta är sant eller inte låter vi vara osagt, men det låter inte helt osannolikt att lagarna på den tiden, liksom nu, inte riktigt hänger med den snabba utvecklingen i teknik och kriminalitet.

1999 dömdes Mitnick till slut, efter att ha varit häktad i drygt fyra år, till 46 månaders fängelse, plus 22 månader för överträdelser av restriktioner från hans första fängelsedom. Efter rättegången avtjänade han 8 månader i isoleringscell. Anledningen sägs vara att polis och åklagare övertygat domaren om att Mitnick var så farlig för samhället att han behövde isoleras, annars fanns det en risk att skulle starta ett kärnvapenkrig genom att via en telefonautomat ringa upp ett modem inom det amerikanska försvaret och kommunicera med det genom att vissla.

Numera försörjer sig Mitnick som föreläsare och genom sitt säkerhetsföretag som hackar sig in i system och genomför attacker av så kallad social engineering, mot företag som bett honom analysera brister och hål i säkerheten.

Sin egen roll idag sammanfattade han, fritt översatt, med meningen:
"Mitt liv idag är ungefär som om knarkkungen Pablo Escobar skulle bli apotekare..."

En intressant föreläsare med väldigt amerikansk stil och många tankeställare.

/Christer Hägglund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar