onsdag 8 maj 2013

Tekniktips: Att montera upp ett gömsle

Dagens tekniktips består av en beskrivning av hur man monterar upp ett av våra gömslen.

Ett gömsle används när man vill fotografera natur och vill smälta in i omgivningen så att man inte skrämmer bort djuren man har tänkt fotografera. Gömslen finns i en mängd olika utföranden och storlekar, från de största som är byggda av trä och står fast på ett och samma ställe, till små, lätta och ihopfällbara som man kan flytta runt mellan olika platser.

Gömslet levereras och förvaras i en väska. Väskan har bärremmar för att kunna bäras bekvämt ut i skogen. Många som har mycket utrustning med sig använder en kameraryggsäck och får då bära gömslet i handen istället.
Öppna dragkedjan och ta av väskan. Inuti väskan finns en monteringsinstruktion med bilder.Börja med att öppna dragkedjan och att knäppa upp remmen som håller ihop stolen.

Dra isär stolen så har du en färdig stol att sitta i. Stolen är bekväm med ryggstöd, armstöd och hållare för dricka eller kaffemugg. Eller varför inte förvara extra batterier och annat som behövs lätt tillgängligt.
Ta en av bågarna i överdraget bakom stolen och dra det över stolen. När du dragit det halvvägs går det lättare om du sätter dig i stolen. Ställ upp stativ och rigga kamera och sätt dig i stolen. Dra sedan ned resten av vägen.

Gömslet i uppfällt läge. Golvytan är ca 120 x 45 cm, lite avsmalnanade framtill. Trebensstativ kan med fördel vändas med ett ben framåt och två närmare stolen.
Gömslet uppställt, från sidan


Alla öppningar går att stänga med tygöverdragna magneter som inte skrämmer bort djur som kardborrband eller magneter utan tygöverdrag gör.
Utsikt rakt framåt från stolen. 

Om du är intresserad av naturfoto bör du titta på ett gömsle, och vi hoppas att det här kan ha rätat ut ett par frågetecken om hur man ställer upp ett enkelt gömsle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar