tisdag 28 maj 2013

Kvällstidningarnas roll i upploppen i Husby


Frågan om kvällstidningarna och deras fotografers moral har återigen blossat upp. I den mån man nu kan säga att den frågan någonsin är inaktuell. Den här gången gäller det upploppen i Husby, där bilar bränts och den allmänna förstörelsen är mycket omfattande under den senaste veckan. Nu påstår flera ungdomar, enligt vissa källor på internet, att två av de största kvällstidningarna erbjudit pengar till ungdomar för att tända på bilar och liknande, och samtidigt filma och fotografera det. En bra film ska enligt dessa uppgifter vara värd ca 7.000 kr.

"Absurda anklagelser" enligt Aftonbladets chefredaktör Jan Helin som istället menar att tidningen är mycket restriktiv med allmänhetens bilder från upploppen för att inte blåsa ytterligare fart på elden.

Att betala någon för att utföra den där typen av allmänfarliga dåd känns avlägset till och med för kvällstidningarna, men man måste samtidigt inse att det är en fin linje man balanserar på. Om vi antar att man istället erbjuder betalning för bilder och film på bränder, vilket ju inte är varken konstigt eller något fel, så är det trots allt en risk. Speciellt i den här typen av områden där arbetslösheten är hög, tron på samhället låg och hatet mot myndigheterna starkt. Om någon erbjuder dig 7.000 kr för en film på en brinnande bil och du inte har någon sådan film, så är det nog lätt till hands i många fall att man helt enkelt bränner en bil och filmer så är problemet löst. Allt att vinna, inget att förlora sett ur dennes synvinkel.

Upploppen i Husby och intilliggande områden kommer att diskuteras och debatteras under lång tid framöver och jag är helt övertygad om att den här frågan med källor till bilder och filmer kommer att vara en av frågorna som diskuteras.

Fotofyndet, vi kan kameratillbehör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar