onsdag 24 april 2013

Tekniktips: Instagramma dina bilder från kameran

En av de viktigaste sakerna vi gör med våra bilder idag är att dela dem på olika sociala medier som Facebook, Twitter och den största när det gäller bilder, Instagram. De flesta gör detta med kameran i sin Smartphone, och det fungerar ju bra för det mesta. Man kan dock inte ställa för stora krav på bildkvaliteten i alla lägen, och därför ska vi nu prata om ett alternativ, nämligen att lägga upp sina bilder från systemkameran på sociala medier, med hjälp av ett Eye-Fi-kort.

Vi skrev i en tidigare post om hur man använder sitt Eye-Fi tillsammans med datorn.

Det första steget blir att ladda hem Eye-Fi-appen. Finns på Google Play och Appstore. Installera och para ihop den med ditt Eye-Fi-kort. Normalt sett har jag mitt Eye-Fi kopplat till datorn, vilket är mycket praktiskt när man som vi tar många produktbilder inne på kontoret. Tar bilden med kameran, sätter sig vid datorn och då ligger bilden redan där och väntar.

När du startar appen så får du upp ett antal bilder som redan ligger på din telefon. Det kan vara bilder du redan fört över med Eye-Fi, men även bilder du tagit med telefonen. Tryck på din knapp för att få upp val, på min Samsung Galaxy S3 är det längst nere till vänster. Välj Settings.

Nu ska vi ändra inställningarna i appen så att dina bilder fångas upp av din smartphone istället för av din dator. Välj Eye-Fi device settings.

Under Upload preferences hittar du inställningar om bilderna senare ska laddas upp till din dator, när du har kontakt med den igen. Om det i så fall endast ska ske via WiFi och om även telefonens egna bilder ska laddas upp till datorn.

Application preferences är en mängd inställningar för appen, om den ska köras i fullskärmsläge, om den ska koppla upp sig automatiskt mot kortet, med mera.

Sign out gör att du loggar ut från ditt Eye-Fi-konto med enheten.

Men vi väljer som sagt Eye-Fi device settnings.Välj Eye-Fi card.

GT-I9300 som står under är mobilen.
När du pekar på Eye-Fi Card längst upp så kommer det upp ett val. I mitt fall ser valet ut som nedan, då mitt Eye-Fi normalt sett är uppkopplat mot min dator. Vi han här välja mellan att byta till GT-I9300 som är min smartphone eller att stanna kvar på datornamn.

Du kan här även välja om både bilder och filmer skall föras över, eller bara en av dem. Tänk på att filmer som tas med din systemkamera blir väldigt stora, så du kommer att fylla minnet på din smartphone ganska snabbt.

Vi väljer Switch to GT-I9300.

Om allting stämmer nu så är den gröna bocken vid inställningen att media skall laddas upp till enheten.

Ta en bild med din kamera.
Bilden överförs, vilket syns dels på symbolen längst uppe till vänster, och dels i ett statusmeddelande i appens huvudfönster. I mitt fall blev det en fördröjning som man ser i statusmeddelandet, "Connection interrupted", men bilden laddades in ändå.
Så, då har vi bilden liggande bland de andra. Nu är det bara att bestämma vad vi vill göra med den. I mitt fall tänkte jag instagramma den. Välj bilden.
Peka längst nere till vänster på Dela-symbolen. Välj vilket socialt media du vill dela den i. I vårt fall som sagt Instagram.
Du är nu inne i Instagrams vanliga utseende som är välbekant för de flesta. Skriv en liten text och välj om du vill dela bilden vidare på Facebook, Twitter, etc.

Och där har vi det färdiga resultatet. 

En sak som kan vara värd att påpeka är att när du nu kommer hem, så bör du ställa tillbaka inställningen att kortet ska ladda upp bilderna på datorn. Börja med att ta bort bocken i Uploading media to this device.

Starta Eye-Fi center i din dator. Välj File / Settings. Välj Photos. Kryssa i Upload photos to this computer. Du kan då får en kontrollfråga som är lika som den vi såg i appen innan, där du då väljer Switch to datornamn.

Tyckte du att det verkar krångligt? Jag lovar, det är inte det. Och när du väl har gjort inställningarna ett par gånger så kommer du tycka att det är smidigt. 

Behöver du ett Eye-Fi-kort? Ett sånt köper du såklart av oss på Fotofyndet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar