söndag 28 april 2013

Söndagstips: Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton, som infaller om ett par dagar, är ett trevligt tillfälle att fotografera. Elden och mörkret som infinner sig frampå kvällningen är två bra ingridienser för bra bilder. Bilderna i inlägget är tagna vid Valborgsfirandet på Sköns kyrka utanför Sundsvall.


En ganska standardmässig bild på brasan. Försök i efterbehandlingen att prova med att dra upp kontrasterna i bilden en aning, och att prova med att dra upp eller ned ljusstyrka/brightness så att du förstärker dramatiken i bilden, men utan att för den skull tappa för mycket detaljer i den.


Var lite kreativ, prova nya sätt att fånga elden på bild. På den här bilden syns ett barn, i hans ögon ser man elden tydligt. Stämningsfullt och enkelt, men lite kreativt. Du kan säkert även fånga reflektioner i andra blanka ytor, ta bild på brasan med mycket kort skärpedjup och fokus på folket runtomkring, etc. Det finns många sätt att vara kreativ runt en brasa.

På det här Valborgsfirandet så körde man även ett större fyrverkeri. Svårt att fånga utan kamerastativ, men vi gjorde några försök i alla fall. Om du vet eller misstänker att det kommer att bli fyrverkerier så ta med dig kamerastativ och trådutlösare!


Mer fyrverkeri. Om du bestämmer dig för att försöka fotografera fyrverkeriet så är det M, som i manuell inställning som gäller på kameran. Ställ slutartiden på Bulb, och prova dig fram till en lämplig bländare som gör att du kan ha slutaren öppen så länge att du får den effekt du vill ha i bilderna.


Och en sista bild på fyrverkeriet. Det var allt i söndagstipset för den här gången. Kom nu ihåg att åka och titta på en brasa på tisdag och att ha din kamera med dig. Klä dig varmt och sist men inte minst, ta med dig din kreativitet!
Kameratillbehör för dig som brinner för foto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar