söndag 21 april 2013

Söndagstips: Batteri Landsort

För ett par år sedan besökte jag Hemsö fästning strax norr om Härnösand. Fästningen är numera museum och ett minne om ett vapenslag som inte längre finns, Kustartilleriet. Vän av ordning kan tycka att det visst finns kvar men under namnet Amfibiekåren, och det kan väl äga sin riktighet, dock med en helt annan huvuduppgift än vad det gamla KA hade. Ett annat museum som öppnat helt nyligen är Batteri Landsort. Landsort är en by på ön Öja i Stockholms södra skärgård som förutom kustartilleribatteriet även är hem för Sveriges äldsta fyr.

Batteri Landsort är ett exempel på det modernaste skyddet vi hade mot angrepp från sjön, då det togs i drift från 1977-1983. 12 batterier om tre pjäser skulle byggas, men då försvaret saknade medel till detta blev det endast sex batterier. Vissa uppgifter gör även gällande att 18 batterier planerats. Dessa fanns på Söderarm, Landsort, Slite (Gotland), Ystad, Trelleborg och Holmögadd (utanför Umeå). Samtliga är idag skrotade och plomberade, förutom tredje pjäs Landsort. Där öppnade i januari i år ett museum som visar upp det sk ERSTA-systemet, ERSättning Tungt Artilleri.

Hjärtat i ERSTA-batteriet är pjäsen, en 150 ton tung, 12cm tornautomatpjäs m/70, tillverkad av AB Bofors. Pjäsen kunde skjuta iväg de 22 kg tunga projektilerna 30 km ut till havs. Pjäsen står i ett 18 m djupt schakt och allt runt omkring den är skyddat mot ett kärnvapenangrepp. Förutom själva pjäsen finns ammunitionsdurk, förläggning, reservkraft, mm. Tanken var att 25 man skulle kunna överleva utan kontakt med omvärlden i sex dygn. 2010 övertogs tredje pjäs på batteri Landsort av Statens fastighetsverk, och förberedelserna för att göra anläggningen till ett museum påbörjades.

Mer information om batteriet finns på deras hemsida, Batteri Landsort. Information om hur man tar sig till Öja finns på Waxholmsbolaget. Det är fortfarande lite sparsamt med information om öppettider mm på hemsidan, men det kommer säkert mer snart eftersom turistsäsongen inte riktigt har startat. Har man specifika frågor finns även kontaktuppgifter på hemsidan.

Inträdet är 80 kr för vuxen, 50 kr för pensionär. Båtresan tillkommer och kostar enligt uppgift på hemsidan 75 kr per person, enkel resa, och utgår ifrån Ankarudden strax utanför Nynäshamn. Möjlighet att hyra stuga på ön finns.

För den som vill läsa mer om muséet så finns det en intressant artikel på forumet Skymningsläge, Batteri Landsort. Eftersom jag själv inte besökt muséet ännu så finns det inga bilder.

Vi har kameratillbehör för kustartillerister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar