måndag 19 november 2012

När kameran innebär en risk för livet

För många av oss är fotograferandet en uppskattad hobby och en avkoppling från våra vanliga arbeten och stressiga liv. För andra är det mer än så, ett yrke, ett liv och en risk för livet. Varje år är det ett antal pressfotografer som får sätta livet till i något av våra krigsområden i världen, för att du och jag ska kunna se bilder i tidningen om hur lokalbefolkningen som befinner sig mitt i striderna har det.

Februari 2012 var en svart månad för journalistiken när inte mindre än tre fotografer och filmare avled under bara två dygn under belägringen av Homs i Syrien. En av dessa var Marie Colvin, en amerikansk fotograf och journalist som sedan 1985 arbetade för The Sunday Times. Colvin växte upp i samhället Oyster Bay på Long Island. Journalistkarriären startade som kriminalreporter med nattskiftet i New York för United Press International (UPI), för vilka hon sedemera blev chef för Paris-kontoret 1984. Redan året efter, 1985, flyttade hon till tidningen som hon skulle arbeta för under resten av sin karriär, The Sunday Times. The Sunday Times är en mycket högt respekterad brittisk tidskrift med utgivning på söndagar och som grundades redan 1821.

I februari 2012 tog sig Marie Colvin in i Syrien som passagerare på en motocrossmotorcykel. Detta på grund av att den syriska regeringen försökte hindra alla rapporter från utländska journalister om striderna i landet. Colvin och ett par av hennes kollegor hade sin bas i de västra delarna av staden Homs, i ett område som heter Baba Amr. De sista livstecknen från henne var en utsändning på kvällen den 21 februari, där Colvin rapporterade om hänsynslös artilleribeskjutning och krypskyttar som anföll civila byggnader och som skördade en stor mängd civila offer.

Marie Colvin var en rutinerad krigskorrespondent och hade bland annat förlorat ett öga när hon träffades av granatsplitter på Sri Lanka, hon hade bevakat krig och konflikter i Tjetjenien, Kosovo, Sierra Leone, Zimbabwe, Libyen och Östtimor. Rapporterna från Homs beskrev Colvin som de värsta attackerna hon någonsin upplevt.

Colvin dog den 22 februari 2012, när hon tillsammans med den franske fotografen Rémi Ochlik flydde från en inofficiell mediabyggnad som stod under kraftig artilleribeskjutning från den syriska armén. Colvin blev 56 år gammal, efterlämnade två ex-män men hade inga egna barn.

Marie Colvin 1956-2012
© The Sunday Times

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar