onsdag 7 november 2012

Bilen som gömsle vid naturfotografering

Idag är många djur väldigt vana vid att se bilar, vilket öppnar möjligheten för naturfotografer att använda bilen som gömsle. Fördelarna är uppenbara, många av oss har redan minst en bil, den är lätt att flytta till en annan plats, den bjuder på ganska hög komfort och en viss säkerhet mot vilda djur och du kan lasta med mer utrustning i bilen än vad de flesta skulle ens tänka på att bära med sig till ett gömsle i skogen.

Några nackdelar finns självklart också. Bland annat så måste du se till att vädra ordentligt så att inte alla rutorna immar igen. Du riskerar även att göra metalliska ljud som djuren hör väldigt väl och som kan skrämma bort dem. Det finns sämre möjligheter till att använda trebensstativ. Men fördelarna överväger trots allt nackdelarna och vi rekommenderar dig som tror dig ha användning av bilen som gömsle att prova.

Några tips på vägen:
  • Förbered dig innan du kommer fram till den tänkta fotoplatsen. Om du ska rigga upp allt när du kommit fram är risken stor att du missar första läget.
  • Placera kamerabatterier, minneskort och andra tillbehör i något fack i bilen som är lätt att nå och där du vet var du har dem.
  • Täck för rutorna på bilen med kamouflagenät. Eller inte. Fotografer som har god erfarenhet har märkt att i vissa områden där djur är vana att se trafik så blir djuren nervösa om de inte ser någon människa i bilen. I områden där bilar är ovanliga är det oftast bättre att kamouflera sig. Här får du helt enkelt köra på magkänslan eller prova dig fram.
  • Tänk på att vara lika tyst som du skulle vara om du var ute eller i ett vanligt gömsle. Motstå frestelsen att spela radio lite lågt eller slå på bensinvärmaren.
  • När det gäller stöd så finns det speciella stativ som är avsedda för användning i bilen, som man hänger på sidorutan på förardörren och som vilar på dörrens armstöd.
  • I vissa bilar finns det möjlighet att använda enbensstativ som man ställer på golvet mellan förardörren och framsätet.
  • Ett tredje alternativ är en bönpåse som du bara lägger över sidorutan. Prova dig fram hemma innan du åker så att du har en känsla för vad som fungerar för dig och din kamera.
Lycka till!

Braun flexistativ, när man använder bilen som gömsle
Braun Flexi 1 i bil
 
 
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar