Historia om Döda fallet
Döda fallet är det numera torrlagda vattenfall i Indalsälven som tidigare utgjorde avgränsning för Ragundasjön och som var en del av Indalsälvens sträckning.Förr flottades virket från skogarna i inlandet till sågverk och massaindustrierna längs kusten och Indalsälven var en naturlig livsnerv i flottningssystemet. Flottningen som hade börjat redan på 1300-talet blev viktigare allteftersom industriernas behov av timmer ökade. I slutet av 1700-talet så var Storforsen (eller Gedungsen som den egentligen hette) i Ragundasjöns avgränsning nedströms ett problem som blev allt större. I det ca 35 m höga vattenfallet slogs timret sönder och kvaliteten på virket som nådde köparna blev sämre.
Indalsälven |
Vild-Hussen
I diskussionerna om hur problemet kunde lösas sägs Magnus Huss, senare kallad Vild-Hussen och som var en köpman från Sundsvall, ha åtagit sig att för 100 riksdaler bygga en flottningsränna parallellt med Storforsen. Själva idén var inget nytt utan det fanns flera exempel på liknande byggen. Arbetet påbörjades med att bygga flottningsrännan i den sandås som omgav Storforsen. På grund av onormalt höga vattenflöden så började vatten tränga igenom innan arbetet var färdigställt och rinna i den bara delvis färdiga rännan för att till slut erodera sandåsen helt. Följden blev att under natten mellan den 6:e och 7:e juni 1796 tömdes Ragundasjön på bara fyra timmar på ca 300 miljoner kubikmeter vatten, en enorm flodvåg gick genom älven ända ut i havet och på sin väg rev den med sig sjöbodar, båtar, kvarnar och hus. Otroligt nog sägs ingen människa ha kommit till skada.När allt kom till ro hade Storforsen tystnat, Döda fallet skapats och älvmynningen i havet i Klingerfjärden fått Sveriges största kustdelta. Dessutom hade laxfisket förstörts för många bönder nedströms Ragundasjön och i Ragunda hade man fått en massa mark som tidigare var sjöbotten som skulle delas upp vad gällde ägande. Det som idag är Hammarstrand ligger till stor del på gammal sjöbotten.
Vild-Hussen, som var född i Storboda i Torps församling 1755, drunknade ungefär ett år efter händelserna vid Storforsen, sannolikt den 23 juni 1797. Enligt den lokala folksägnen så var det de förbittrade bönderna i trakten som skickat ut Vild-Hussen på älven vid Svarthålsforsen, utan åror att styra båten med, vilket ledde till hans död. Det man med säkerhet vet är att hans kropp återfanns vid Lidens färjeläge några månader senare och att han är begravd vid Lidens gamla kyrka.
Lidens gamla kyrka, där Vild-Hussen är begravd |
Döda fallet idag
Idag är Döda fallet en turistattraktion och är sedan 1926 naturreservat. Vid fallet byggdes det för ett antal år sedan en scen där det varje sommar spelas teater. Under många år spelades en pjäs om händelserna som ledde fram till att platsen fick sitt namn, med Ingemar Virta i rollen som Magnus Huss.Hitta hit
Från Sundsvall, kör längs Riksväg 86 som går mot Bispgården. Vid Bispgården ta Riksväg 87 mot Hammarstrand. Ta av 9 km efter korsningen. Skyltat. Avstånd från Sundsvall 99 km.Från Östersund, kör Riksväg 87 mot Bispgården. Efter 106 km sväng höger, skyltat.
Öppettider
Döda fallet är öppet för besök alla dagar dygnet runt under den snö- och isfria delen av året. Under maj till september är restaurangen och turistinformationen som ligger vid fallet öppna. För mer information se hemsidan på www.dodafallet.nuVi har kameratillbehör för Vild-Hussar och vanligt folk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar