söndag 18 november 2012

Countrygala, Country fights cancer

Igår var jag på en lite annorlunda gala. Det var en countrygala med lokala band från Sundsvall, där alla intäkter oavkortat gick till Barncancerföreningen norra. Iniatiativet till galan kom ifrån de fyra banden som dels ville skapa ett tillfälle att visa upp sin musik för sundsvallspubliken och att låta pengarna göra gott. En av initiativtagarna, Roger Norman, basist i Convoy, förlorade sin 8-årige son Melker i cancer i juni i år och vet hur de insamlade pengarna kommer att göra nytta.

De medverkande banden var Pledge, Convoy, Shady Town och Woodstate, samt ett gästspel från välgörenhetsbandet Dackaran som bildats just för att samla in pengar till Barncancerföreningen norra. Mer om det nedan. Barncancerföreningen norra verkar i de fyra nordligaste länen och arbetar med att informera och ge stöd till familjer som drabbas av barncancer. Stödet ges både till barnen och till deras familjer. Föreningen bildades 1981 och har alltid behov av engagerade människor då mycket av verksamheten bedrivs helt ideellt. Intresserad? Se hemsidan, Barncancerföreningen norra där du hittar kontaktuppgifter.

Tyvärr såg jag inte det första bandet, Pledge, utan kom lagom till att bandet Convoy började spela. Gruppen består bland annat av Lars Jönsson, Göran Hamrin, Roger Norman och Anders Bergman, de två senare spelade även i The Thousand Dollar Playboys som var populära kring millenieskiftet och som av vissa anses ha startat den svenska alt-country-vågen i slutet av 90-talet. Musiken man spelade här var bra country blandat med ett par rocklåtar.


Convoy

Scendekoration, skänkt av vattenskärningsexperten Tovab i Fränsta
Scendekoration, skänkt till galan av Tovab i Fränsta

Anders Bergman, gitarrist i Convoy.

Sångaren i Convoy, Lars Jönsson

Efter Convoy var det dags för Dackaran, bandet som bildats för att samla in pengar till Barncancerföreningen norra. Åke Norman bildade bandet efter att han förlorade barnbarnet Melker i somras och bandet består av Åke, sönerna Roger och Patrik, samt Anders Bergman. Skivan som spelades in har hittills genererat 51.000 kr till föreningen. Musiken är egenkomponerad av Åke Norman och var, enligt tidigare uppgift till ST, ett sätt att bearbeta sorgen efter barnbarnet.

Dackaran, med frontmannen och initiativtagaren Åke NormanMed ett antal blåsare på scen så blev det ganska trångt.

Efter Dackaran var det dags för en välgörenhetsauktion. Det auktionerades bland annat ut frukost på Knaust och ett antal posters signerade av Brad Paisley. Auktionsobjektet som väckte störst intresse var dock en gitarr, en Fender Telecaster som även den var signerad av countrystjärnan Brad Paisley. Gitarren gick till slut för 11.000 kr, något arrangörerna verkade vara väldigt nöjda med. Gitarren var skänkt av musikaffären 4sound i Sundsvall.

Ett ljus som brinner för alla som förlorat någon i cancer.
Ett ljus som brinner för alla som förlorat en
anhörig eller vän i cancer.

Gitarren, en Fender Telecaster, signerad av Brad Paisley

Nästa band på scen var Shady Town, vars frontmän Eric Asplund och Robert Höglund, skriver mycket av musiken man spelar. Jag tyckte att det var ett riktigt bra framträdande. Alla i bandet är rutinerade musiker och gitarristen Magnus Pejlert är även producent.

Bandet i sin helhet:
Robert Höglund - Sång - Gitarr - Munspel
Eric Asplund - Sång - Gitarr
Jörgen Wessen - Bas
Magnus Pejlert - Leadgitarr
Larry Magnusson - Piano - Orgel - Körsång
Claes Edwardsson - Trummor - Körsång

Shady Town, med sångaren Robert Höglund, här på munspel

Gitarristen och producenten Magnus Pejlert till höger i bild


Eric Asplund, sång
Larry Magnusson, orgel

Sist ut för kvällen var Woodstate, bandet med medlemmar från bl a Stöde och Ljungaverk i Vilda Västra. Som vanligt tyckte jag att det var bra drag, den musiken som Woodstate spelar är precis den country jag gillar med en hel del Johnny Cash och Steve Earle. Jag tyckte att soundet var tightare och lite bättre på spelningen på countryfestivalen i Vemdalen i augusti, men det kan ha med lokalen att göra. Bandet kom också från en marathonspelning på 3,5 tim i Ånge kvällen innan. Bra tryck från början var det dock som sagt och låtarna som spelades var This big city, Don't rock the jukebox, Take me back and try again, Nowhere road, You ain´t foolin' nobody, God bless Texas, Highwayman, Walk the line, Folsom prison blues, Wrapped around och som extranummer Working man blues. Ett riktigt bra gig var det i alla fall och jag hoppas att jag får chansen att se Woodstate igen snart.

Woodstate är: 
Leif Jonsson, sång & gitarr
Fredrik Backlund, sång & gitarr
Anders Blomqvist, sång & bas
Jimmy Lundgren, trummor
Rolf "Texas" Jonsson, steelguitar

WoodstateFredrik Backlund, sång. Fredrik är en duktig
sångare som även jobbar som trubadur.

Leif Jonsson


Rolf "Texas" Jonsson

Woodstate var enda bandet som fick upp lite publik framför scenen.

Tror säkert att arrangörerna av galan tyckte att det var lyckat och det var bra musik vi bjöds på. Hoppas att det gav bra klirr i kassan för Barncancerföreningen norra. Vill du skänka en slant? Gå till deras hemsida så finns det uppgifter om hur man gör en donation.

The Budweiser twins

/Christer Hägglund

5 kommentarer:

 1. Shady Town spelade bara egna låter! :)

  Mvh/Eric Asplund,Shady Town

  SvaraRadera
 2. Kul och bra att du skriver om- och plåtar denna tillställning. Ett litet faktafel bara - Shady Town spelade enbart eget material!

  SvaraRadera
 3. Tack Christer för en utmärkt foto-dokumentation av ett lyckat/viktigt arrangemang. CU /Texas

  SvaraRadera
 4. Eric och Magnus: Kul att ni kommenterar. Jag ber om ursäkt för faktafelet, jobbar för att minska ned andelen men ibland slinker det in något.

  Tack Texas!

  SvaraRadera
 5. Tack för de fina bilderna.

  SvaraRadera