söndag 4 november 2012

Marstrand

Runt om i Sverige finns ett stort antal vackra platser som är värda ett besök. En av dessa är Marstrand. Marstrand ligger i Kungälvs kommun, strax norr om Göteborg. Själva tätorten är belägen på två öar, Koön och Marstrandsön, där det går färja emellan. Marstrand är en sommaridyll och en stor del av bebyggelsen utgörs av sommarhus, där innehavarna inte sällan pendlar in till Göteborg under sommarhalvåret. Det är ett centrum för seglingssporten i Sverige och står varje år som värd för stora seglingstävlingar som Marstrandsregattan, Match Cup Sweden och andra.

Utsikt över Marstrandsön från Koön

Färjan till Marstrandsön är döpt efter en av fästningens mest
berömda fångar, Lasse-Maja.

Vackra byggnader i Marstrand.


Bergs konditori har goda bakverk och smörgåsar.

Historia

Marstrand grundades på 1200-talet av den norske kungen Håkon Håkonsson, "Håkon den gamle". 1449 kröntes den danske kungen Kristian I till kung av Norge i Marstrand. Under århundradena har man sysslat med skeppsfrakt, handel och fiske, vilket har närt staden och trakten runt omkring. Under åren 1775-1794 hade Marstrand privilegier som frihamn, med stora friheter som andra städer inte hade gällande bland annat religionsfrihet och fri invandring. Under 1800-talet sjönk stadens betydelse inom dessa näringar, men istället blev den en populär badort. Bland annat kung Oscar II besökte årligen Marstrand.

Fästningen

I och med att Bohuslän blev svenskt 1658 sågs behovet av en befästning vid gränsen mot Danmark. Redan samma år byggdes en enklare skans och några år senare började det byggas en riktig befästning. 1671 har den fått sitt namn, Carlstens fästning, vilket den bär fortfarande. Fästningen avkommisionerades 1888, men fick åter träda i tjänst under de båda världskrigen. Från 1993 är den dock inte längre en del av försvarsmakten. Under flera århundraden fungerade Carlstens fästning som fängelse, och dess mest kände fånge var Lars Larsson Molin, känd som Lasse-Maja, som satt fängslad på fästningen 1813-1839. Under den perioden stod han för ett antal uppmärksammade rymningar. En stor del av den guidade turen på Carlstens fästning handlar om Lasse-Maja.

Fönster till fängelsecell där fångarna låstes in och inte fick tala
med någon, förutom på julafton när de fick byta några ord med
en präst. Behandlingen ledde inte helt förvånande till sinnes-
sjukdom bland de intagna...

Galgen som gjorde verklighet av dödsdomar.

Interiörbild från cell. Fångarna på den tiden hade inte så
mycket till privatliv. Sjukdomar spred sig som löpeldar.

En samling tortyrredskap och fängsel.

Öppettiderna är sommartid alla dagar 11-16, under senare delen av juni och hela juli 11-18. Inträdet till fästningen kostar 75 kr för vuxna, 35 kr för barn 7-15 år. Barn under 7 år gratis i målsmans sällskap. Guidade turer avgår regelbundet från butiken där man löser inträdet och tar ca 45 min. Det var en lättsam, rolig och mycket intressant tur så den rekommenderas. Mer information om öppettider, tider för guidade turer och gruppbesök finns på Carlstens fästnings hemsida

Utsikt från lilla tornet på Carlstens fästning.


Uppe på fästningen har man fantastisk utsikt både ut över havet och över Marstrand. Inne i fästningen är det mörkt och blixt behövs på vissa ställen. Fästningen är otroligt maffig och vacker och det går att hitta vinklar och vyer som inte synts förut. Om du tänker filma kan det vara bra att tänka på att man inte får filma när guiden pratar.
 
Fotofyndet, kameratillbehör för både kungar och fästningsfångar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar