söndag 18 november 2012

Munktellmuséet, Eskilstuna


Inom AB Volvo så finns det idag en omfattande verksamhet inom entreprenadmaskiner. Det som idag är Volvo Construction Equipment har sitt ursprung i ett stort antal anrika företag, både i Sverige och utomlands. Volvo bildades som många vet 1926 i Göteborg av Assar Gabrielsson och Gustaf Larson. Förutom personbilar (1927) och lastbilar (1928) började man senare även att producera jordbrukstraktorer. Det genom ett köp 1950 av AB Bolinder-Munktell, med Eskilstuna som huvudsaklig produktionsort.

AB Bolinder-Munktell hade sitt ursprung i de två anrika mekaniska verkstäderna Munktells Mekaniska Verkstad, bildat 1832 i Eskilstuna, och J. & C.G. Bolinders Mekaniska Verkstad, bildat 1844 i Stockholm. Under flera decennier producerade man klassiska traktormodeller som BM 230 Victor och BM 350 Boxer, skördetröskor, jordbruksredskap och dieselmotorer.

BM-Volvo bildades och hette så fram till 1973 när det ordningen vändes och namnet blev Volvo BM AB. Produktionen av jordbrukstraktorer pågick inom Volvo till 1979 när verksamheten såldes till finska Valmet. Traktorerna säljs idag under namnet Valtra.


BM H10. Den här bilden är dock tagen
på Volvos museum på Göteborg.
1954 byggde ett företag som hette Bröderna Lundbergs i Skellefteå sin första lastmaskin med en Volvo jordbrukstraktor, en BM 35, som grund. 1957 skriver BM-Volvo avtal med Bröderna Lundbergs och konceptet utvecklas. Det som idag är känt som baklastaren blir en världsprodukt och blir Volvos språngbräda in i entreprenadmaskinsproduktion. Sedan dess har man via egen utveckling och uppköp breddat sin verksamhet som idag består av hjullastare i alla storlekar (Bröderna Lundbergs, Michigan, Zettelmyer), grävmaskiner på hjul och band (Åkermans, Samsung), dumprar (Lihnells vagnsfabrik, Euclid), väghyvlar (Champion) och väganläggningsmaskiner.

Munktellmuséet i Eskilstuna finns det exempel på produkter från starten och fram till idag. Några exempel är den första svenska traktorn från 1913, den första helt svensktillverkade hjullastaren från 1954 och Grus-Kalle, världens första serietillverkade ramstyrda dumper. Klart värt ett besök för den som är intresserad av industrihistoria. För den fotointresserade är det som på andra liknande muséer, lite trångt och svårt att få bra vinklar, men inte omöjligt. Som alltid gäller vidvinkel. Se gärna hemsidan för information om aktiviteter, under BM-dagen kör man bland annat traktorparad genom Eskilstuna.

Adressen är Munktellstorget i Eskilstuna och öppettiderna är måndag-fredag 10.00-16.00, lördag-söndag 12.00-16.00. Entrén är 40 kr för vuxna, ungdom 10-16 år samt pensionärer 20 kr, barn under 10 år gratis. För mer information, se hemsidan.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar