söndag 28 oktober 2012

Sundsvalls Custom & Hot Rod Show

Bilmässan Sundsvall Custom & Hot Rod Show är en ganska ny företeelse som startade för några år sedan då man från initiativtagarna tyckte att det saknades en riktig custommässa i Norrland. Mässan arrangeras på Gärdehov i Sundsvalls utkant, en anläggning främst anpassad för idrott. Det är två ishallar, en inomhushall för fotboll (Nordic-hallen) och en bandyplan. För mässan används främst Nordic Hallen och en av ishallarna.

Det finns en tydlig ambition hos mässan att tilltala anhängare av hela "vintage"-konceptet, inte bara de som gillar raggarbilar. Därför finns det alltid annat att titta på som är i nära anslutning till bilhobbyn. Senaste mässan var det tex försäljning och modevisning av kläder från Sweet Sandy, en monter där pinuppfotografen Emmelie Åslin fotograferade modeller och sålde sin almanacka, musikunderhållning och dansuppvisning.

På bilsidan är det övervikt på amerikanska bilar, men viss del europeisk och japansk custom finns också. Drifting är en ganska ny hobby som enkelt uttryckt går ut på att man sladdar runt på en asfaltbana med en trimmad bil, och representanter för denna nya tävlingsgren fanns på plats vid senaste mässan.

Rent fotomässigt så bjuder den här tillställningen på rejäla utmaningar. Bilarna är så blankpolerade som de kan bli och i taket sitter rader med lysrör som ger rejäla ljusfläckar i bilarnas lack. Ju mörkare bil desto tydligare ljusfläck. Tyvärr är det nog inte så mycket att göra åt fenomenet, lokalen är inte bättre. Det brukar gå bra att ta bilder på bilarna, det är inte jättepackat med varken bilar eller åskådare, speciellt inte om man är på plats ganska tidigt. För en fotograf kan det ändå vara roligt att besöka mässan och se hur proffset Emmelie Åslin gör när hon tar sina bilder. Första året fanns det även en modell som modellade vid en bil för alla amatörfotografer, vilket var mycket uppskattat.

På kvällen blir det mer av musikunderhållningen där på senare år märks artister som Eva Eastwood, Grand Slap Strutters och The Go Getters. Man utser även Miss Hotrod, en tävling för tjejer i tidsenligt utseende, där vinnaren bland annat får en fotografering med Emmelie Åslin.











Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar