söndag 14 oktober 2012

Gudmundstjärn, ett hemman från självhushållningens tid

Gudmundstjärn är ett bondhemman med anor från 1700-talet, beläget utanför Indal, nordväst om Sundsvall. Hemmanet, som var helt självförsörjande, var bebott från 1778 till 1944. När de sista bofasta lämnade Gudmundstjärn fanns det fortfarande ingen väg dit, då den första vägen byggdes så sent som på 1960-talet. Namnet på gården kommer från tjärnen som ligger alldeles nedanför gården, som i sin tur fått sitt namn efter bonden Gudmund som sägs ha drunknat i tjärnen.

Det gamla boningshuset på Gudmundstjärn.

Tjärnen som gett gården sitt namn

Självförsörjningen syns tydligt på gården där det finns en byggnad för varje funktion som behövdes för att leva och driva ett hemman. Som mest har det varit ett 30-tal byggnader, av vilka 22 är bevarade idag, bland andra stall, såg, snickeri, tvättstuga och bastu.

Sågen byggt 1870

Vattenrännan till sågen. Under en kort period på våren
räckte vattnet till för att driva sågen.

Koja där manskapet i tjärdalen bodde.

Framställning av tjära

Gudmundstjärn är idag ett populärt utflyktsmål som ägs av Sundsvalls kommun och drivs av Gudmundstjärns intresseförening. Bland annat har Sundsvalls Fotoklubb anordnat en utflykt hit för klubbens fotograferande medlemmar.

Varje sommar finns djur på Gudmundstjärn



För en historiskt intresserad fotograf är Gudmundstjärn fantastiskt. Det finns massor av gamla byggnader, djur och natur att fotografera. Vill man veta mer om gården och folket som bodde där kan man ta en av de guidade turerna.

Plats
GPS: (WGS 84 decimal lat, lon): 62.66021, 17.01653

Öppettiderna är dagligen 11-17 under mitten av juni till mitten av augusti.

/Fotofyndet

2 kommentarer:

  1. Här va vi nu i juli, det va en så mysig plats,, Värt ett besök för alla!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är både mysigt och fint där. Kul att ert besök blev lyckat och tack för kommentaren!

      Radera