onsdag 10 oktober 2012

Gömsle för foto


Behov av ett gömsle

Om man är intresserad av naturfotografering och speciellt av vilda djur så uppstår ganska snart behovet av att kamouflera sig. Det finns flera sätt att göra det, men det mest praktiska på många sätt är att använda sig av ett gömsle. Ett gömsle är kort beskrivet ett litet tält som har färg och andra egenskaper som gör att det smälter in i den miljö där det är tänkt att användas. Det har öppningar och luckor som är anpassade efter användningsområdet, en eller flera stora öppningar där man kan sticka ut objektivet, samt några mindre öppningar för ljusinsläpp.

Konstruktionen är ofta enklare än vad ett vanligt tält har och det är vanligt med samma princip som för reflexskärmar eller barnens solskydd till bilen. För att montera upp så tar man bara fram det och släpper så åker det upp. För att fälla ihop så tar man i och vrider ihop det till en rund skiva med en diameter på 50-60cm och en tjocklek på någon enstaka centimeter.


Gömsle för foto, lämpligt för två fotografer

Att tänka på vid köp

Vad bör man tänka på när man skaffar ett gömsle? Till att börja med storleken. Om man har tänkt sig att vara en eller två i gömslet och även om man tänker sig att vara ensam så bör man ta till lite i storlek. Det kan vara skönt att ändra ställning och sträcka på sig efter ett tag och tänker man tillbringa lång tid i gömslet så kan det även vara en fördel att kunna lägga sig ned och ta en tupplur.

När det gäller öppningar så bör det finnas en stor öppning där man har kameran och som medger viss förändring av fotovinkel utan att flytta hela gömslet. Det bör finnas en separat in- och utgång så att man kan lämna gömslet tillfälligt utan att ta ner kameran och flytta kamerastativet. Dessutom bör man ha en siktöppningar åt varje håll för ljusinsläpp och för att kunna hålla uppsikt. Det är viktigt att dessa öppningar även har myggnät för att fungera som ventilation. Om det ska finnas ett golv eller inte är en fråga om tycke och smak. Fördelen med golv är att det isolerar litegrann om marken är kall. Nackdelen att det är lätt att trycka hål i golvet med stolar och annat. En fördel om gömslet saknar golv är att man kan ställa det över en naturlig sittplats, som en sten eller stubbe. Det bör även finnas möjlighet att förankra i marken, om det är blåsigt. Man behöver något bekvämt att sitta på, gärna med ryggstöd. Det kan vara värt att bära på något extra kg en bit om man ska sitta länge

Om man vill ha mer permanenta lösningar på gömslen så kan man bygga ett av trä. Glöm inte att innan du gör en fast installation av sådant slag måste du fråga markägaren om lov.

Gömsle med ståhöjd för en eller två personer

Gömsle som är uppbyggt runt en stol
 

Håll dig varm

Tänk på att aldrig elda i gömslen som inte har en permanent och godkänd eldstad, det kan sluta i katastrof. Om du behöver värme, prova värmekuddar eller olika typer av handvärmare. Du kan även prova att ha en sovsäck att dra på om du fryser om fötter och ben. Fotografen Conny Lundström berättar om ett tillbud som höll på att sluta i total katastrof när hans örngömsle brann ned till grunden pga eldning i en provisorisk kamin. En del av hans fotoutrustning gick upp i rök men Conny klarade sig oskadd.

I ett senare inlägg ska vi titta på att använda ett gömsle som de flesta av oss har tillgång till, nämligen bilen.

Fotofyndet, fototillbehör för naturfotografer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar