onsdag 3 oktober 2012

Lagring av bilder på en NAS

Något som varje fotograf ställs inför ganska snart är problem med lagring och backup av bilder. Ganska snart blir megabyten med bilder gigabyte och snart även terrabyte. Ett ganska vanligt alternativ för att lagra sina bilder är en NAS, Network Attached Storage. Det är i princip en eller flera hårddiskar med styrenhet och nätverkskort, som gör att det blir möjligt att nå dessa hårddiskar via nätverket. En enklare NAS av vanlig modell har två hårddiskar. Vid installationen kan man välja om man vill använda dessa parallellt eller om man vill sätta upp dem i någon RAID-konfiguration. RAID innebär i korthet att man speglar allt innehåll på en hårddisk på en annan hårddisk, så om den ena skulle gå sönder så finns all data på den andra.

Att sätta upp en NAS för enklare lagring är mycket enkelt. Det finns ofta en guide, wizard, som hjälper till och ställer in det mesta. Många har en fläkt inbyggd för att kyla hårddiskarna och denna kan väsnas. Välj därför plats med omsorg och har du en plats där den inte hörs så är det bra.

Det alla inte tänker på är att en NAS kan användas till mycket mer än bara lagring. Vi använder en D-Link DNS 320 för lagring och denna har förutom två 2TB hårddiskar i RAID möjlighet att använda den som FTP-server, iTunes-server, UPnP AV server och några till. För den som ofta arbetar ute på fältet eller sitter på annat kontor är en FTP-server en utmärkt möjlighet att komma åt bilder och annan data även utifrån med god säkerhet. Har man kunder som man vill ge möjlighet att komma åt påsiktsbilder kan man skapa en inloggning för varje kund.



Har du behov av lagring och/eller backup bör du ta en närmare titt på en NAS.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar