söndag 13 augusti 2017

Söndagstips: Saltgruvan i Wieliczka

Förutom Auschwitz, som ni redan kunnat läsa om i ett söndagstips, gjorde vi en tur till under vårt besök i Kraków. Denna tur gick till den gamla saltgruvan i Wieliczka. Guiden berättade under besöket att det fanns papper som beskrev verksamhet i gruvan på 1200-talet, och att den då redan var i drift.

Legenden om saltfyndigheten löd att en prinsessa från Ungern skulle gifta sig med en polsk prins. I Ungern fanns saltgruvor och prinsessan kastade ner sin ring i en av dem. När hon kom till Polen fick hon en uppenbarelse att börja gräva i Wieliczka, och fann där en stor saltfyndighet samt sin egen ring. På så sätt blev gruvan hennes gåva till det polska folket. En annan möjlig förklaring till saltfyndigheterna är att det tidigare varit hav med saltvatten på platsen. När vattnet drog sig tillbaka bildades salta insjöar utan tillflöden. När vattnet med tiden dunstade blev endast saltet kvar.

Oavsett vilket man väljer att tro på, så gav gruvan stora rikedomar under en tid när salt var mycket värdefullt, ibland till och med dyrare än silver. Gruvarbetarna arbetade hårt men hade en bra lön och levde gott.

Vi köpte turen till gruvan av Cracow City Tours, samma bolag som vi köpte Auschwitz-turen av. Priset var också detsamma, 145 PLN (350 SEK). Resan till gruvan tog ca 30 minuter och priset inkluderade guide.

Fotografiskt är gruvan såklart en utmaning. Det är ont om ljus men många tacksamma motiv. Dit hör stora kyrksalar och oändligt många statyer uthuggna ur saltfyndigheten. Bra ljusstyrka på objektiven rekommenderas och vidvinkel för att få med storleken på salar och gångar.

I anslutning finns souvenirbutiker där man kan köpa salt och olika prydnadssaker.

/Christer

Nedgången till gruvan

Kopernikus, som sägs ha besökt gruvan på 1400-talet

Prinsessan som spelar huvudrollen i legenden ovan

En cylinder av salt, färdig att levereras upp till ytan

Trappstegen uthuggna i salt

Kristallkrona med kristaller av 100% rent salt,
som finns i en välbevakad sal i gruvan. För att
få komma in där måste man godkännas av Polens
regering enligt guiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar