söndag 27 augusti 2017

Söndagstips: Flygmuséet F 21, Luleå

På Norrbottens Flygflottilj, F 21, i Luleå så har man ett flottiljmuseum. Det handlar om flygverksamheten på Kallax, från starten 1941 när man var en så kallad flygbaskår, till att bli flottilj 1963 och fram till idag när F 21 är en av våra tre kvarvarande flottiljer.

En av huvudverksamheterna i Luleå har alltid varit spaning. Konstigt vore det ju annars, då det är vår närmaste postering till den lede fi i österled. Därför är ett besök också extra intressant för oss med fotointresse. Det finns åtskilligt med kamera- och fotorelaterad utrustning att imponeras över. Bland annat kameran som sedemera ledde till att Victor Hasselblad blev kameratillverkare, HK 7.

Det finns ett flertal av de flygplan som varit huvudbeväpning vid flottiljen, från S 26 Mustang, S 29 Tunnan, J 32 Lansen, S 35 Draken och flera varianter av Viggen. Bland annat JA 37, SK 37 och spaningsversionen SF 37. Mycket intressant att se alla dessa spaningsplan, då dessa oftast inte finns på stora muséer.

F 21 ligger några kilometer söder om Luleå centrum. Det är välskyltat från E 4, och när man närmar sig finns det skyltning till muséet. Det kostar en mindre summa i inträde, tyvärr sviker minnet hur mycket, men detta går oavkortat till den ideella förening som driver muséet. Aktuella öppettider mm hittar du på muséets hemsida

Klart sevärt blir betyget! Ta dig dit om du är i området kring Luleå!S 26 Mustang

S 29 Tunnan

S 35 Draken

SF 37 Viggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar