torsdag 31 augusti 2017

20 år sedan Lady Dianas död

Lady Diana 1995
Foto: Nick Parfjonov Bilden är Public Domain
Idag är det 20 år sedan Lady Diana, före detta prinsessa av Wales, hennes nye man Dodi Fayed, son till ägaren av varuhuset Harrods, chauffören Henri Paul och livvakten Trevor Rees-Jones, dog i en bilolycka i vid Pont de l'Alma-tunneln i centrala Paris.

Sällskapet var på väg från Hôtel Ritz och färdades längs Seines norra bank. Vid Place de l'Alma körde man ned i tunneln under floden. På grund av den höga hastigheten slog bilen i den högra sidan av tunneln och flög över vägen till vänster sida, där den krockade med en pelare som håller uppe taket. Dodi Fayed och chauffören Henri Paul dödförklarades direkt på platsen. Livvakten Trevor Rees-Jones var svårt skadad, men överlevde. Diana räddades vid liv från vraket och kördes i ilfart till sjukhus, där hon kl 04 dödförklarades till följd av sina skador.

Orsaken till olyckan sägs vara att chauffören försökte undkomma nio franska paparazzi på motorcyklar och i bilar. Dessa fortsatte fotografera efter olyckan, då de skadade fortfarande satt kvar i bilvraket. I det rättsliga efterspelet till olyckan befanns tre av fotograferna, Christian Martinez och Fabrice Chassery, som fotograferade Diana i bilvraket, samt Jacques Langevin, som fotograferade paret när de lämnade Hôtel Ritz, skyldiga till brott mot lagar om integritet i Frankrike.

Prinsessan Diana var en mycket omtyckt person, både i England och i resten av världen och hennes död kom därför att bli mycket uppmärksammad. Just det faktum att paparazzi orsakade olyckan kom att påverka synen på fotografer i allmänhet, paparazzi i synnerhet och vilken rätt vi tar oss att påverka kända människors liv. Diana var vid dödsfallet endast 36 år gammal.

/ChristerInga kommentarer:

Skicka en kommentar