onsdag 16 augusti 2017

Modefotografen Gösta Peterson död

Den svenske modefotografen Gösta Peterson gick bort den 30 juli 94 år gammal. Peterson hade en framgångsrik karriär och var en framstående modefotograf, publicerad i tidningar och magasin som The New York Times, Esquire och Harper's Bazaar.

Gösta Peterson föddes den 26 april 1923 och växte upp i Örebro. Efter studier kom han till New York strax efter andra världskrigets slut. Där började han med gatufotografi med sin Rolleiflex. Han mötte snart The New Yotk Times moderedaktör, Patricia Louis, och blev erbjuden att bli publicerad i tidningen. De två gifte sig 1954 och fick senare två barn tillsammans.

Två av höjdpunkterna i Petersons karriär var att han är känd som den förste som fotograferade den kända brittiska modellen Twiggy 1967. Han tog också bilder av Naomi Sims, efter att hon blivit nekad av flera fotografer på grund av sin hudfärg. När Petersons bilder av Sims publicerades på The New Yotk Times senare samma år var hon den första afroamerikanska modellen som medverkade på omslaget av tidningen.

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar