söndag 14 maj 2017

Söndagstips: Triumfbågen, Paris

Ett av Paris mer kända landmärken är Triumfbågen, Arc de Triomphe, belägen på Place Charles de Gaulle. Det är en monumental valvbåge med anor från romarnas triumfbågar, som restes till segerrika kejsares ära.

Triumfbågen byggdes 1806-1836, beordrad av Napoleon I till minne av slaget vid Austerlitz 1805. Dock tog Napoleon I:s tid vid makten slut innan Triumfbågen var färdigbyggd, och det kom därför att dröja ända till 1836 innan den stod färdig. Inskriptionen på bågen lyder, "Detta monument, som påbörjades år 1806 för att hedra den utmärkta armén, lämnades ofullbordat i många år. Det fortsatte byggas år 1823 med en ny avsikt och var klart år 1836 under regeringstiden av kung Ludvig Filip I, som dedicerade det till äran av Frankrikes stridskrafter. G. A. Blouet, arkitekt."

Under triumfbågen finns Den okände soldatens grav, som är en symbol för alla dem som stupade i första världskriget. Varje år på stilleståndsdagen den 11 november lägger Frankrikes president en krans på graven till minne av första världskrigets offer.

Triumfbågen ligger på en axel som börjar i Louvren, går via Place de la Concorde längs Champs-Élysées och Triumfbågen ut till stadsdelen La Défense och avslutas med Grande Arche, den stora bågen, ett hundra meter högt landmärke.

Triumfbågen är 50 m hög, 45 m bred, har 284 trappsteg och är öppen för allmänheten. Runt bågen går  en fyrfilig rondell, så se till att hitta en bra väg in.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar