onsdag 24 maj 2017

Kristi Himmelfärdsdag

Imorgon är det Kristi Himmelfärdsdag, eller Kristi flygare, flygardagen, flygartorsdagen och allt vad den kallas. För den moderna människan är det en av flera långhelger under vår och försommar som innebär ledighet. Eftersom den alltid infaller på en torsdag så blir fredagen en klämdag och helgen fyra dagar lång. Teoretiskt kan den till och med bli fem dagar, de år nationaldagen 6 juni infaller på måndagen efter, vilket skedde 2011. Men vad är det här för dag och varför infaller den nu?

Enligt kristendomen och Nya Testamentet är detta dagen då Jesus lämnade jorden och inför elva av apostlarna fördes upp till himlen. Den infaller på 40:e dagen efter påskdagen, och eftersom påsken flyttar sig beroende på måncyklerna, påskdagen kan tidigast infalla 22 mars och senast 25 april, så flyttar även Kristi Himmelfärdsdag i samma utsträckning, mellan 30 april och 3 juni.

Dagen har firats sedan mitten av 300-talet. I likhet med andra kristna högtider fanns redan en högtid den här tiden på året, som kristendomen övertog och gjorde till sin.

För många är långhelgen en tidig start på sommaren, där vissa tar sin husvagn på årets första tur och många påbörjar årets projekt på hus och sommarstugor.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar