söndag 28 maj 2017

Söndagstips: Hemsö Fästning

Ett gammalt söndagstips som vi tar upp igen. Var på besök på Hemsö Fästning på semestern förra året. Det var 2010 jag var där senast, så det var några år sedan. Inte så mycket hade förändrats, förutom att man kortat av den guidade turen en aning.

Hemsö Fästning ligger vid Ångermanälvens inlopp och var tänkt som en spärr för att skydda inloppet till älven och dess viktiga industri. Redan 1914 togs beslut om byggandet, men efter flera uppehåll var den redo att tas i bruk 1939. Många värnpliktiga från KA5 i Härnösand gjorde hela eller delar av sin värnplikt på Hemsön.

Fästningens huvudbeväpning var tre dubbelpjäser 15,2 cm som ursprungligen byggdes av Bofors för att sitta på ett fartyg som skulle levereras till dåvarande Siam. På grund av exportstopp under andra världskriget hamnade pjäserna istället i fästningen.

Fästningen var i bruk fram till 1989, då den gjordes om till övningsanläggning. En funktion den hade fram till 1992. 1998 beslutades det att hela anläggningen skulle sparas för eftervärlden genom att bli statligt byggnadsminne. 2005 öppnade muséet.

Under 2016 var fästningen öppen dagligen från 25 juni till 4 september. Vill man komma in så måste man gå en guidad tur, som kostar 100 kr för vuxen, 60 kr för ungdom (11-15 år), barn gratis. För gruppbokningar är det öppet året om.

Klart sevärt och värt en dag!

Foto: Christer Hägglund

Det stora inslaget till anläggningen

En av de tre dubbelpjäserna som utgör huvudbeväpning

Utsikten från pjäsen. Eller avsaknaden av utsikt. 

Guiden informerar om anläggningen innan vi går ner under jord

En av två riktare i pjäsen. En riktar in höjden och den andre
riktar in i sidled. 

Vägen ner till underjorden

Markan, kiosken, en naturlig samlingsplats både för värnpliktiga
och för sentida museibesökare.

Brevlåda för fältpostInga kommentarer:

Skicka en kommentar