lördag 1 april 2017

Telefonkioskkyrkogården

Vissa saker går bara ur tiden. Det kan gå fort, eller det kan ta några år. En av de företeelser som gick ur tiden snabbt var telefonkiosken. Englands röda telefonkiosker med sin speciella form, som en gång var en symbol för Storbritannien. Ville man i en film visa att någon var i England, så ställde man honom i en röd telefonkiosk. Detsamma med bilder, affischer och tavlor, att gärna ha med den röda telefonkiosken för att understryka platsen.

Kring 1980 fanns dessa röda telefonkiosker överallt, lite över 73.000 stycken närmare bestämt. Designen var gjord av Sir Giles Gilbert Scott, med sin strömlinjeform och speciella siluett, och med den röda färgen för att vara lätta att hitta. 1985 började man dock anse att det var mer arbete att hålla dessa ikoner vid liv, och de började sakta plockas bort från gatorna. Vissa hamnade på andra platser, som konstverk, minibibliotek och till och med duschar.

Det stora antalet hamnade dock på större kyrkogårdar, där vissa står kvar än idag. Många hundra, tusenentals ibland, i långa rader. En av dessa ligger i en liten by i norra England som heter Carlton Miniott.

Vilket ställe detta vore att fotografera, eller hur?

/Christer


Skrotade engelska telefonkiosker
Foto: Andy Armstrong. Licensierad under Creative Commons, BY-SA 2.0



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar