söndag 16 april 2017

Söndagstips: Notre-Dame de Paris

Påsken är ju den största högtiden under det kristna kyrkoåret, och firas till minne av när Jesus lidande, död och uppståndelse. Så vad passar väl bättre på påskdagen än ett söndagstips om en kyrka?

Notre-Dame är egentligen en fransk benämning på kyrkobyggnader som är helgade tilll Jungfru Maria, men när man säger Notre-Dame så menar man i allmänhet Notre-Dame de Paris. I mars besökte jag denna katedral, som har klassats som ett världshistoriskt monument av FN.

Katedralen uppfördes under åren 1163-1345. Det tog alltså nästan 200 år att uppföra den, och inne i katedralen finns grafik som visar stegen i vilket detta genomfördes. Orsaken till bygget var att biskop de Sully 1160 hade deklarerat att den dåvarande katedralen var ovärdig sitt uppdrag. Den revs därför och de Sully sägs ha fått en vision av en ny katedral, som han ritade i jorden framför den gamla. 1163 drog arbetet igång, under en tid när Ludvig VII var kung i Frankrike. Det förekommer olika uppgifter om vem som lade katedralens grundsten, om det var nämnde biskop de Sully, eller om det var påve Alexander III. Flera arkitekter var involverade i bygget, vilket sägs synas i de olika stilarna på tornen.

Klockan i sydtornet väger 13 ton, och enbart kläppen väger 500 kg. Huvudvalvet är 34 m högt, och tornen är 69 m höga.

Notre-Dame de Paris är mycket känd genom historien Ringaren i Notre Dame, en roman skriven av Victor Hugo 1831, som utspelar sig på 1400-talet och handlar om den vanskapte ringaren Quasimodo och den vackra Esmeralda.

Inne i katedralen är det ganska mörkt och det är förbjudet att använda blixt. Var därför beredd med ljusstark optik och höga ISO-tal. Det finns oändligt många motiv, från små detaljer i utsmyckningar och annat, till miljöbilder på det 34 m höga taket.

Missa inte heller den punkt utanför katedralen som utgör nollpunkt för det gamla franska vägsystemet. Därifrån mättes alla distansangivelser.

Det kostade inget inträde vid mitt besök. Däremot var kön ganska lång och sträckte sig ut över torget utanför katedralen. Kön rörde sig ganska fort och det upplevdes inte som det tog så lång tid att komma in. Detta kan såklart variera med tid på dagen och turistsäsong. Var också beredd på att visa upp innehållet i ryggsäckar och väskor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar