torsdag 27 april 2017

Hur gör du för att inte fastna?

Såg en diskussion i ett fotoforum nyligen där en medlem frågar om böcker att läsa. Frågeställaren hade viss erfarenhet, han kunde kameran och de tekniska bitarna och kunde lite grundläggande om komposition. Ändå kände han att han hade fastnat och ville ha boktips för att komma vidare.

Just det där med att komma vidare är ju ett problem. Från början när man lär sig fotografera är inlärningskurvan brant. Man är nöjd om något i bilden är skarpt. Sedan är man nöjd när rätt sak i bilden är skarp. Sedan vill man lära sig att kontrollera skärpedjupet. Och så vidare. Det går fort framåt, och man ser tydliga förbättringar i bilderna. Men som man ofta visat så går inlärningen inte i en rät linje uppåt, utan snarare i trappsteg. Man lyfter sig till en ny nivå, sedan blir man bekväm på den nivån och lär sig behärska den, då lär man sig något nytt och lyfter sig till nästa nivå. Problemet är att det krävs mer och mer arbete och engagemang för att lyfta sig till nästa nivå.

Hur ska man då göra för att få inspiration till att nå nästa nivå? Och kanske också för att få kunskaperna som lyfter upp en till den nivån.

Bildkritik

På nätet
Att få kritik på sina bilder är alltid bra, om den ges på rätt sätt. Problemet är, enligt mitt tycke, att få bra kritik. Det finns bildpooler på ex.vis Fotosidan. Men där sitter ett antal människor, som du ibland inte vet mycket om, och har väldigt lätt för att komma med åsikter som inte sällan är dåligt underbyggda. Det kan också sitta mycket i VEM du är, snarare än hur din bild ser ut. Internettrollen finns överallt. Om du lär dig att sålla så kan du använda den här varianten, men du får inte ta åt dig av alla stollar.

Fotoklubben
I vår fotoklubb märkte vi lite av det omvända mot trollen i bildkritikpoolerna på nätforumen. När vi hade en programpunkt som gick ut på att en medlem lämnade in en bild och de andra på mötet skulle komma med konstruktiv kritik, så uteblev kritiken. Det är känsligt att kritisera en bild som någon tagit, när denne någon sitter bredvid dig. Någon enstaka gång fick vi igång bra diskussioner som var konstruktiva, men för det mesta inte.

Mentor
Känner du någon erfaren fotograf som kan bli din mentor? Eller är du med i en fotoklubb där det finns erfarna medlemmar som kan hjälpa till? Eller vågar du fråga en lokal yrkesfotograf om hjälp? Hittar du en bra mentor är det här ett säkert sätt till goda kunskaper och framgång.

Fototävlingar
Att vara med i tävlingar kan vara ett sätt att lära sig. Kan vara, skriver jag, för det är inte säkert. Jag har varit med i juryn för ett antal fototävlingar nu, och det är då vanligt att förutsättningarna lyder "Välj ut 1-10 och skriv kommentarer på dessa.". I samtliga fall där jag har haft möjlighet så har jag skrivit kommentarer på alla inlämnade bilder. Det kan ha varit kortfattade kommentarer ibland, andra gånger längre. Men min tanke med det är att det inte är de 10 bästa som har bäst chans att tillgodogöra sig mina åsikter, utan kanske de 5-10 på slutet av resultatlistan. Annars får man lära sig genom att skicka in bilder, se vilka som går bra, analysera innehållet, ta nya, vara med i nya tävlingar, och så vidare.

Böcker
Det finns mycket kunskap i böcker. Är du en av dem som kan läsa och sedan omvandla detta till praktiskt kunnande så är det bara att börja plöja. Att varva böckernas tips med egna försök är nog alltid det bästa.

Har du egna tips? Maila in till oss eller skriv en kommentar här nedan. Vår e-post är info snabela fotofyndet.se

/ChristerInga kommentarer:

Skicka en kommentar