söndag 18 oktober 2015

Söndagstips: Vasamuséet

När regalskeppet Vasa sjönk den 10 augusti 1628 var det en skandal av enorma mått. Den svenska flottans stolthet, regalskeppet, sjönk på sin jungfruresa, och hon hade inte hunnit längre än att katastrofen kunde ses från Stockholms hamn. Som tänkt symbol för Gustav II Adolf som krigarkung blev den naturligtvis inget annat än en skandal, men för oss i senare generationer en gåva.

Idag finns Vasa i ett museum i Stockholm, beläget på Djurgården, strax bakom Nordiska Muséet. Det är väl värt ett besök, och för den fotointresserade finns en hel mängd spännande motiv. Dels finns det en oändlig massa spännande detaljer på skeppet, allt från sniderier till handgjorda rep och taljor. Dessutom finns flera av de döda från besättningen som återfanns fortfarande på skeppet vid bärgningen, som dockor med återskapat utseende och med detaljerade livsberättelser. Dessa grundar sig på analyser av skelett, tänder, hår och annat som återfanns vid utgrävning och bärgning.

Det finns självklart utmaningar med att fotografera i den här miljön. Ljuset är utan tvekan den största. Du bör ha bra, ljusstark optik och en kamera som klarar höga ISO:n med äran i behåll. Men om du har det så har du alla möjligheter att dokumentera ett vackert och ståtligt praktfiasko.

Eftersom muséet ligger på Djurgården är det svårt med parkering. Tunnelbana till Kungsträdgården och en promenad, alternativt buss är lämpliga transportmedel.

Öppettider 1 september - 31 maj, dagligen kl 10-17, onsdagar kl 10-20. Under sommaren öppnar muséet tidigare och stänger senare. Stängt vissa storhelger.

/Fotofyndet

Foto: Christer Hägglund

Detaljer på skeppet

Besättningman

Detaljer i aktern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar