söndag 25 oktober 2015

Söndagstips: Urban Exploration

Nu när Melker Beckers serie Svenska Hemligheter har börjat gå på SVT igen så höjs temperaturen när det gäller Urban Exploration, UE. I korthet går UE ut på att utforska stängda och bortglömda miljöer i vår närhet, i vår urbana miljö. I TV-serien är det tonvikt på gamla anläggningar inom försvaret eller totalförsvaret, och i det första avsnittet besökte man den sk Zonen och SVT:s studio där. I den skulle några utvalda programledare sända nyhetsprogram till svenska folket i händelse av ett angrepp från en främmande makt. Var Zonen, och därmed studion, finns är en väl bevarad hemlighet än i denna dag och det är okänt om delar av området fortfarande är aktivt.

Just när det gäller försvars- och totalförsvarsanläggningar så är det ett problem att veta vilka anläggningar som fortfarande är aktiva. Att bryta sig in är alltid fel, men det är extra fel i en anläggning som är aktivt skyddsobjekt. Det kommer att svida, på fler än ett sätt, om du skulle åka dit för något sådant.

En känd personlighet inom UE, eller ruinromantik som han väljer att kalla det, är Jan Jörnmark. Docent vid Handelshögskolan i Göteborg och författare, men mest känd för folket som fotograf och författare av böcker om nedlagda och övergivna miljöer. En annan är Jonas Lind, Jolinfoto. Jonas är med i avsnitt 2 i nuvarande säsong av Svenska Hemligheter och berättare lite om sitt intresse, och guidar Melker när han besöker en av Jonas favoritplatser.

I just avsnitt 2 pratar man också lite om miljö och säkerhet. Tänk på om du går in i nedlagda anläggningar att det kan vara dåligt med syre i vissa utrymmen. Var alltid minst två och se till att ha kommunikation. Om anläggningen är mögelskadad, använd skydd eller gå inte in alls. Det ÄR förenat med stor fara att dra i sig luft med mögelsporer och det är inget man ska förringa.

Lycka till!

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar