torsdag 29 januari 2015

Stig Bergling död

Den före detta polisen, Säpo-mannen och spionen Stig Bergling är död. Bergling, som under sina sista år hette Stig Sydholt, avled för fem dagar sedan efter att under några år varit svårt sjuk i Parinsons sjukdom.

Stig Bergling blev känd när han 1977 greps i Israel för spioneri för Sovjetunionens räkning. Bergling hade då en tjänst åt FN, men jobbade under flera år åt den svenska säkerhetspolisen Säpo. Det var under den här tiden som han sparade en pärm med hemliga uppgifter som var bra att ha, som han sedemera sålde till Sovjetunionen och därmed inleddes en av Sveriges mest kända spionhistorier.

Bergling dömdes 1979 till livstids fängelse för spioneri, men rymde 1987 under uppmärksammade former tillsammans med sin fru. Paret flydde via Åland och Finland till Sovjetunionen och bodde först i Moskva, men flyttade senare runt. 1994, efter Sovjetunionens fall, kom paret frivilligt tillbaka till Sverige och Bergling frigavs 1997. Berglig bytte namn flera gånger och hette ett tag Eugen Sandberg och de sista åren Stig Sydholt. Berglings spioneri var omfattande och gav svåröverskådliga skador för det svenska försvaret, då han bland annat lämnade ut befästningskoden, en dataförteckning med alla svenska befästningar.

Om du är intresserad av Stig Berglings liv och verk så rekommenderas P3 dokumentärs program från 6 juni 2005, P3 dokumentär Stig Bergling

Stig Bergling blev 77 år.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar