fredag 2 januari 2015

En väska full med fotografier: Operation Sepals

Runt 2006  hittar norrmannen Roger Albrigtsen en väska full med fotografier. Fotografierna har hans morfar sparat och gömt undan och de är tagna under andra världskriget. Albrigtsen börjar med fotona och några anteckningar att forska i var bilderna är tagna och under vilka omständigheter. Det han inte vet är att han ska börja nysta upp ett hemligt samarbete mellan norska kommandosoldater, brittiska SOE, amerikanska OSS (idag CIA), norska XU och svenska civila och militära myndigheter som tidigare varit relativt okänt.

Mellan 1943-44 etableras nio topphemliga baser i Norrland, längs gränsen mot det ockuperade Norge. Baserna etableras bland annat i Svenska turistföreningens, STF, fjällstugor, och i stugorna bor norrmän som utbildats till kommandosoldater, i sabotage och gerillakrigföring. Utbildningen har i vissa fall skett i England och i andra fall i de så kallade polistruppslägren i Sverige. Där utbildades polistrupper som när freden kom skulle återkomma "hem" till Norge och tillse att övergången från krig till fred och från tyskt till norskt styre gick lugnt till väga. Amerikanska OSS försåg männen med vapen, vilka transporterades av svenska jägarsoldater från I19 och av svenska samer till de avlägset belägna stugorna.

Lyssna på den spännande dokumentären om Operation Sepals och fundera lite kring de möjligheter som finns att samarbetet mellan Sverige och CIA fortsatte även efter kriget.

Operation Sepals: CIA i Norrbotten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar