onsdag 28 januari 2015

Ralph Morse död vid 97 års ålder

Fotografen Ralph Morse, som under många år fotograferade för tidningarna Life och Time, har avlidit 97 år gammal. New York Times skriver om Morse att han slog igenom när han var anställd som mörkrumsassistent på en bildbyrå och besökte en strand på sin fritid. På stranden tog han bilder på en man som kastade sitt barn upp och ner, bilder som imponerade på chefen bildbyrån till den grad att Morse blev förflyttad till heltidsfotograf.

Sedan var Morse med på stora händelser i historien. Han var med och fotograferade landstigningen i Normandie på Dagen D, den tyska kaputilationen året därpå, när basebollegendaren Babe Ruth spelade sin sista match, med mera. Han var också med för att följa det amerikanska rymdprogrammet och enligt NY Times följde han teamet som kallades The Mercury Seven, sju astronauter som bemannade Mercury-programmets rymdfärder, så nära att astronauten John Glenn kallade honom den åttonde astronauten.

Ralph Theodore Morse föddes i Bronx 1917 och växte upp där. Han jobbade med skoltidningen på DeWitt Clinton High School och tidigt lånade han en kamera från sin faster och fotograferade sina vänner, för att sedan sälja dem bilderrna för 15 cent styck. Efter fotoutbildning anställdes han på Pix, bildbyrån där hyllade fotografer från Life Magazine fanns, däribland Robert Capa. Robert Capas bror, Cornell Capa, jobbade som mörkrumsassistent tillsammans med Morse, och det var Cornell som lånade Morse kameran, en Contax 35 mm, den där dagen när han skulle till stranden.

Vid 24 års ålder blev han Life's yngsta krigsfotograf. Han var med vid fronten och landsteg i tredje anfallsvågen med marinsoldaterna vid Guadalcanal, där fartyget han befann sig på även blev torpederat.

När Morse till sist pensionerade sig så sålde han alla sina kameror. Orsaken, berättar han var att:
"Om jag hade en kamera, så skulle alla och hans bror säga: ' Åh, kan du fotografera mitt bröllop? Kan du fotografera när mitt barn gifter sig? Ställer du upp för bostadsrättsföreningen?' Jag äger ingen kamera så jag kan inte göra det."

Ralph Theodore Morse avled den 7 december 2014 i sitt hem i Delray Beach, Florida. Men hans död blev inte känd för den vida allmänheten förrän nyligen.

Ralph Morse fotograferar en simulator till månlandaren 1961.
Public domain

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar